Μειωμένη κατά 37% η εφετινή παραγωγή της επιτραπέζιας ελιάς στην Ισπανία

Η φετινή παραγωγή της επιτραπέζιας ελιάς στην Ισπανία θα φθάσει τους 413.000 τόνους, μειωμένη κατά 37% σε σύγκριση με την περσινή. Αυτά τα σ...


Η φετινή παραγωγή της επιτραπέζιας ελιάς στην Ισπανία θα φθάσει τους 413.000 τόνους, μειωμένη κατά 37% σε σύγκριση με την περσινή. Αυτά τα στοιχεία ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Μεταποιητών και Εξαγωγέων. Λόγω των υψηλών αποθεμάτων κατά την αρχή της εμπορικής περιόδου, οι απώλειες των συνολικών διαθέσιμων περιορίζονται στο -15% σε σύγκριση με πέρυσι.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενδεικτικό της δυναμικής του τομέα, παρουσιάζουν και τα υπόλοιπα ποιοτικά στοιχεία:

– Αν και οι τιμές των πράσινων ελιών έχουν ανέβει κατά 20% για την manzanilla και 41% για την hojiblanca, ωστόσο αυτό δεν οδήγησε σε αυξημένο εισόδημα των παραγωγών, οι οποίοι γράφουν σημαντικές απώλειες, λόγω μειωμένης παραγωγής και αύξησης όλων των συντελεστών του κόστους (ενέργεια από ηλεκτρισμό και πετρέλαιο, αυτοπροστατευτικά, λιπάσματα κλπ.)

– Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 11% και αντιστάθμισαν τη μείωση 2% της εγχώριας κατανάλωσης. Συνολικά οι πωλήσεις ανέρχονται στους 44.600 τόνους /μήνα, αυξημένες από τους αντίστοιχους 41.600 τόνους πέρυσι.


ΠΗΓΉ:olivenews.gr

Σχόλια