Συναγερμός για τα αντλιοστάσια των ΤΟΕΒ στην αφετηρία της αρδευτικής περιόδου μετά τα τελεσίγραφα της ΔΕΗ

Απότιστα κινδυνεύουν να μείνουν χικλιάδες στρέμματα καλλιεργειών μετά τα τελεσίγραφα της ΔΕΗ προς Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων να...


Απότιστα κινδυνεύουν να μείνουν χικλιάδες στρέμματα καλλιεργειών μετά τα τελεσίγραφα της ΔΕΗ προς Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων να διακόψει την παροχή ρεύματος σε αντλιοστάσια, την περίοδο αυτή που ξεκινά η νέα αρδευτική περίοδο.

Ήδη στα διοικητικά συμβούλια των ΤΟΕΒ που έλαβαν τα ειδοποιητήρια για οφειλές προς την ΔΕΗ έχει σημάνει συναγερμός αφού μια διακοπή ηλεκτροδότησης των αντλιοστασίων κυρίως τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην οικονομική αλλά και στην κοινωνική ζωή του τόπου, μιας και υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθούν τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες, ενώ οι αγρότες θα έρθουν αντιμέτωποι με την καταστροφή.

Αξίζει να επισημανθεί ότι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υποβάλλονται καθημερινά αιτήματα ΤΟΕΒ από διάφορες περιοχές της χώρας για να βρεθεί λύση στο μείζον ζήτημα και να μην μείνουν απότιστα χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών.

Παράλληλα, ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αιφνίδια διακοπή ρεύματος από τη ΔΕΗ των ΤΟΕΒ ανά την Ελλάδα που είχαν υπαχθεί σε καθεστώς οικονομικών ρυθμίσεων. 


Αδυνατούν να εισπράξουν τα οφειλόμενα

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας Θεόδωρος Βασιλόπουλος έπειτα από την επικοινωνία που είχε με προέδρους των οργανισμών χαρακτήρισε την κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη τονίζοντας ότι οι φορείς που λειτουργούν τα εγγειοβελτιωτικά έργα αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα λόγω συσσωρευμένων χρεών, μεγάλο τμήμα των οποίων είναι προς τη ΔΕΗ.

Πρόσθεσε ακόμα τα εξής: «Οι τοπικοί μας οργανισμοί αδυνατούν να εισπράξουν τα οφειλόμενα από τους αγρότες παρά τις πιέσεις που ασκούν καθημερινά για να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Τα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Ενέργειας οφείλουν να εξετάσουν ένα ολιστικό σχέδιο για αναστολή τυχόν διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος των αντλιοστασίων στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και συγχρόνως την ρύθμιση των οφειλών με τρόπο τέτοιο που να μπορούν οι ΤΟΕΒ να ανταποκριθούν».


Σχόλια