Νέες ελλείψεις προϊόντων στην Βρετανία - Χωρίς αυγά & ντομάτες...

Πρώτα έλειπαν οι οδηγοί φορτηγών, μετά τα αυγά και τώρα οι ντομάτες. Κι ενώ η Γερμανία ξέμεινε μόνο προσωρινά από ζυμαρικά ή χαρτί τουαλέτας...


Πρώτα έλειπαν οι οδηγοί φορτηγών, μετά τα αυγά και τώρα οι ντομάτες. Κι ενώ η Γερμανία ξέμεινε μόνο προσωρινά από ζυμαρικά ή χαρτί τουαλέτας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι ελλείψεις δεν αποτελούν πλέον σπάνιο φαινόμενο στη Βρετανία, όπως αναφέρει σχετικώς σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle.

Πρόσφατα εμφανίστηκαν σε πολλά ράφια λαχανικών στα βρετανικά σούπερ μάρκετ πινακίδες με την ένδειξη «τρία τεμάχια ανά πελάτη». Οι ειδικοί ήδη εικάζουν ποια είναι τα επόμενα προϊόντα που θα παρουσιάσουν ελλείψεις. 

Το φθινόπωρο του 2021 στη Βρετανία τα πρατήρια καυσίμων έμειναν προσωρινά χωρίς βενζίνη. Ενα χρόνο αργότερα τα αυγά και οι χριστουγεννιάτικες γαλοπούλες σπάνιζαν. Επιπλέον υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού σε όλα τα μέτωπα, ιδίως στα επαγγέλματα παροχής υπηρεσιών και στην εστίαση. Έτσι τώρα λείπουν και τα λαχανικά – και όχι για πρώτη φορά. Οταν τέθηκαν σε ισχύ οι κανόνες του Brexit και πάλι στα ράφια παρατηρούνταν κενά.

Οι λόγοι της έλλειψης είναι διαφορετικοί. Η βενζίνη έλειπε εκείνη την εποχή, κυρίως επειδή μετά το Brexit και την πανδημία δεν υπήρχαν πλέον αρκετοί οδηγοί φορτηγών για τις μεταφορές καυσίμων. Για τα αυγά και τις γαλοπούλες ευθύνονταν η γρίπη των πτηνών και η θανάτωση πολλών ζώων, ενώ οι ελλείψεις στα λαχανικά ξεκινούν από την κακή συγκομιδή λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, αναφέρει η DW.

«Το Brexit επιδεινώνει την κατάσταση», λέει ο επικεφαλής του Γερμανοβρετανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου (AHK) στο Λονδίνο, Ούλριχ Χόπε, σε συνέντευξή του στο dpa. «Οι εξαγωγές στη Μεγάλη Βρετανία», όπως επισημαίνει, «έγιναν δυσκολότερες και ακριβότερες, ενώ όταν η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά άλλες χώρες έχουν προτεραιότητα». 

Οσον αφορά την έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού, τα εμπόδια για τους ξένους εργαζομένους έχουν γίνει περισσότερα λόγω των κανονισμών για τις θεωρήσεις βίζας. Η εμπορική ένωση λιανεμπορίου της Βρετανίας εκτιμά, για παράδειγμα, πως είναι πιθανές οι ελλείψεις στο ελαιόλαδο λόγω της κακής συγκομιδής στις περιοχές καλλιέργειας, ενώ ο οικονομολόγος Αντριου Λι, καθηγητής στη Βάδη-βυρτεμβέργη, θεωρεί και τα εισαγόμενα τυριά ως επαπειλούμενα προϊόντα.

Καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα αναμένεται να αυξηθούν, οι επιπτώσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού θα πλήξουν τη Βρετανία περισσότερο από τις χώρες της Ε.Ε., δηλώνει ο Λι. «Η Βρετανία μπορεί τότε να είναι σε θέση να πουλήσει περισσότερο τσένταρ, αλλά είναι αμφίβολο αν αυτό μπορεί να αντισταθμίσει την απουσία εισαγωγών τυριού από την Ε.Ε. – και το εάν οι καταναλωτές θα θέλουν να τρώνε μόνο βρετανικό τυρί είναι ένα εντελώς διαφορετικό ερώτημα». 

Τέλος, η Εθνική Ενωση Αγροτών αναμένει επίσης ότι οι ελλείψεις σε ντομάτες και αγγούρια θα συνεχιστούν, καθώς η συγκομιδή των εγχώριων ποικιλιών επίσης αραιώνει με την πάροδο των ετών. Οι αγρότες αναμένουν ότι γι’ αυτά τα προϊόντα η περίοδος του 2022 θα αποδειχθεί αυτή με τη χαμηλότερη καταγεγραμμένη απόδοση εδώ και 40 χρόνια. Η τάση είναι παρόμοια για τα αχλάδια και τις πιπεριές.


ΠΗΓΗ: Newsbomb 

Σχόλια