Στην «5η Ευρωπαϊκή εκδήλωση ποιότητας και προέλευσης προϊόντων» η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Στην «5η Ευρωπαϊκή εκδήλωση ποιότητας και προέλευσης προϊόντων», που διοργανώνει η AREPO  στις Βρυξέλλες, συμμετέχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας,...


Στην «5η Ευρωπαϊκή εκδήλωση ποιότητας και προέλευσης προϊόντων», που διοργανώνει η AREPO 
στις Βρυξέλλες, συμμετέχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ως μέλος της Ένωσης των Ευρωπαϊκών Περιφερειών με Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (AREPO).

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του σχεδίου AGROSMARTglobal για την προώθηση και προστασία των προϊόντων ποιότητας και προέλευσης στη διεθνή ψηφιακή αγορά, θα πραγματοποιηθεί διάσκεψη για την αναθεώρηση των συστημάτων γεωγραφικών ενδείξεων της Ε.Ε. και θα παρουσιαστούν πιστοποιημένα προϊόντα ποιότητας από Περιφέρειες-μέλη.


Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετέχει με 3 προϊόντα Π.Ο.Π., τα μήλα Ζαγοράς Πηλίου, τη φέτα και τη γραβιέρα Αγράφων, και τα κρασιά Μεσενικόλα και Ραψάνη. Στην εκδήλωση θα παραστούν ο επίτροπος Γεωργίας κ. Janusz Wojciechowski, ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτής κ. Paolo de Castro, ευρωβουλευτές και άλλοι επίσημοι.

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ AREPO ΣΤΟ CACERES ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

Στο μεταξύ, η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετείχε στην πρώτη ετήσια συνεδρίαση της ολομέλειας της AREPO για το έτος 2023, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Caceres της Ισπανίας, στις αρχές Μαρτίου. Την Περιφέρεια Θεσσαλίας εκπροσώπησαν ο συντονιστής της Ομάδας Εργασίας AREPO της Περιφέρειας δρ Δημήτριος Σταυρίδης και το μέλος της Ομάδας Γεώργιος Κανάκης.

Η Ένωση έχει συγκροτήσει μία τεχνική ομάδα, με αρμοδιότητα τη σύνταξη προτάσεων τροποποίησης της νομοθετικής πρότασης που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τον νέο ενιαίο Κανονισμό σχετικά με τις Γεωγραφικές Ενδείξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης παρουσιάστηκαν οι λεπτομέρειες των προτεραιοτήτων που υπερασπίστηκε η AREPO και οι προτάσεις της στο Ευρωκοινοβούλιο. Οι Γεωγραφικές Ενδείξεις αποτελούν το μέλλον των αγροτικών προϊόντων και η AREPO εργάζεται συστηματικά για τη διασφάλισή τους. Επίσης, τονίστηκε η ανάγκη ενσωμάτωσής τους στην τουριστική στρατηγική. 

Η παρουσία στη Γενική Συνέλευση του κ. Roberto Berutti, εκπροσώπου του Ευρωπαίου επιτρόπου για τη Γεωργία, Janusz Wojciechowski, αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ένωση AREPO. Ο κ. Berutti παρουσίασε πρωτοβουλίες της Επιτροπής που είναι σε εξέλιξη και ενδιαφέρουν τις Περιφέρειες και τους παραγωγούς Γ.Ε., εστιάζοντας ιδιαίτερα στην πολιτική προώθησης της Ε.Ε. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η Ευρώπη διαθέτει τεράστια κουλτούρα και παραδόσεις και στον αγροτικό τομέα, που αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα για τα προϊόντα της.

Τη Γενική Συνέλευση απασχόλησε και το μείζον θέμα της επισήμανσης των τροφίμων στο εμπρόσθιο μέρος της συσκευασίας τους, με την εφαρμογή του συστήματος διατροφικής αξιολόγησης πέντε χρωμάτων (Nutriscore), το οποίο δεν λαμβάνει υπόψη και δεν αναδεικνύει τα υψηλής διατροφικής αξίας ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. προϊόντων. Το σύστημα αυτό, σύμφωνα με την AREPO, παραπληροφορεί έμμεσα τον καταναλωτή και ως πρώτο βήμα επιτυχίας των προσπαθειών της Ένωσης είναι το πάγωμα της εφαρμογής του.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Σταυρίδης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο έργο της AREPO και στο επίσημο αίτημα του περιφερειάρχη, Κώστα Αγοραστού, για πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης της AREPO στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το 2024.


Σχόλια