Μέτρα κατά των φθηνών ουκρανικών σιτηρών ζητά ο Πολωνός πρωθυπουργός από την ΕΕ

«Θα στείλουμε επιστολή προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (απαιτώντας από την Επιτροπή) να μειώσει την επίδραση του (ουκρανικού) σιτηρού στις ...


«Θα στείλουμε επιστολή προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (απαιτώντας από την Επιτροπή) να μειώσει την επίδραση του (ουκρανικού) σιτηρού στις γειτονικές χώρες», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι. 

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι θα αποστείλει επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζητώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των Πολωνών αγροτών από τότε που η ΕΕ επέτρεψε τις φθηνές εισαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία.

Πέρυσι, η ΕΕ δημιούργησε λωρίδες αλληλεγγύης για να διευκολύνει τις εξαγωγές σιτηρών από την εμπόλεμη Ουκρανία, τα λιμάνια της οποίας είχαν αποκλειστεί. Τεράστιες ροές φθηνών ουκρανικών σιτηρών κατέληξαν σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης, επηρεάζοντας τις τιμές των σιτηρών για τους τοπικούς αγρότες, ιδίως στην Πολωνία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία.

«Θα στείλουμε επιστολή προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (απαιτώντας από την Επιτροπή) να μειώσει την επίδραση του (ουκρανικού) σιτηρού στις γειτονικές χώρες», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι «το ουκρανικό σιτάρι αποσταθεροποιεί την αγορά μας», ανέφερε η Gazeta.pl.

Η Πολωνία είναι πρόθυμη να βοηθήσει τα ουκρανικά σιτηρά να φτάσουν στην Αφρική, όπου χρειάζονται περισσότερο, δήλωσε ο Μοραβιέτσκι, επιμένοντας όμως ότι η Πολωνία δεν συμφώνησε ποτέ να εισέλθουν στην πολωνική αγορά και να αποσταθεροποιήσουν τις τοπικές πωλήσεις.

Η Βαρσοβία αναμένει από την Επιτροπή να «χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις διαδικασίες» για την επίλυση του προβλήματος, πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση του Μοραβιέτσκι έρχεται την ώρα που περισσότεροι αγρότες διαμαρτύρονται μαζικά στη χώρα, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση τους εξαπάτησε πέρυσι λέγοντας ότι οι τιμές του σιταριού θα ανέβαιναν.

Οι αγρότες ζητούν την παραίτηση του αναπληρωτή πρωθυπουργού και υπουργού Γεωργίας Χένρικ Κοβάλτσικ. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να πετάξουν αυγά στον υπουργό σε μία από τις εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχε και ο Επίτροπος της ΕΕ για τη γεωργία, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι.

«Ο υπουργός απέτυχε να διασφαλίσει τις τιμές των σιτηρών και άλλων καλλιεργειών», δήλωσε στη EURACTIV Πολωνίας ο Μίχαλ Κολοτζιέτζακ, επικεφαλής του κινήματος AGROunia και βασικό πρόσωπο των διαμαρτυριών των παραγωγών τροφίμων στην Πολωνία τα τελευταία χρόνια.

Ο Κοβάλτσικ, ο οποίος πριν από λίγο καιρό είχε υποστηρίξει ότι το πρόβλημα με τα ουκρανικά σιτηρά «παράγινε» και κατηγόρησε τις Βρυξέλλες γι’ αυτό, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Πολωνία θα υποβάλει αίτηση στην ΕΕ για τη δρομολόγηση μιας ρήτρας που επιτρέπει ειδικά μέτρα σε περίπτωση που η αναστολή των περιορισμών των εισαγωγών προκαλεί διαταραχές στην αγορά.

Ωστόσο, αυτή η λύση είναι «απαράδεκτη», δήλωσε ο Κολοτζιέτζακ, ο οποίος απαιτεί από την ΕΕ να επιβάλει δασμούς στα ουκρανικά σιτηρά, ενώ παράλληλα να θεσπίσει επαρκείς αποζημιώσεις σε όσους υπέστησαν τις συνέπειες της μαζικής εισροής σιτηρών από την Ουκρανία.

«Οι Πολωνοί παραγωγοί τροφίμων που έχασαν τα χρήματά τους πρέπει να τα πάρουν πίσω. Αυτά είναι τα χρήματά τους», δήλωσε σε συνέντευξή του στη EURACTIV Πολωνίας.

Η κατάσταση με τις διαμαρτυρίες των αγροτών καθίσταται επείγουσα για το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS, ECR), με τις βουλευτικές εκλογές να αναμένονται μέσα στο τρέχον έτος. Το PiS απολαμβάνει εδώ και καιρό υψηλή υποστήριξη στις αγροτικές περιοχές. Με τους αγρότες όμως, πολλοί από τους οποίους παραδέχονται ότι είχαν ψηφίσει το PiS στο παρελθόν, να θυμώνουν όλο και περισσότερο με την κυβέρνηση, το κυβερνών στρατόπεδο κινδυνεύει να χάσει μέρος του βασικού εκλογικού του σώματος.

Τα προβλήματα είναι ακόμη χειρότερα για το PiS, καθώς ο Κολοτζιέτζακ, έχοντας αυξήσει σημαντικά τη δημοτικότητα του στο χώρο της πολωνικής γεωργίας, έχει επίσης πολιτικές φιλοδοξίες. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ένα πολιτικό κόμμα που ιδρύθηκε από το AGROunia καταχωρήθηκε με το όνομα Κοινωνικό Κίνημα.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο νέο κόμμα του Κολοτζιέτζακ υποστήριξη 2,7%. Παρόλα αυτά, το AGROunia, συνεργάζεται μεν με ένα μικρό κόμμα της Συμφωνίας που αποχώρησε από την κυβέρνηση το 2021, αλλά έχει αρνηθεί τα σχέδια συμμαχίας με οποιοδήποτε μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης.


Σχόλια