ΥπΑΑΤ: Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για μετασχηματισμό του αγροτικού τομέα

Στην ετοιμότητα που απαιτείται για τον γεωργικό μετασχηματισμό αναφέρθηκαν οι συμετέχοντες στη σχετική συζήτηση, κατά τη δεύτερη ημέρα του 8...


Στην ετοιμότητα που απαιτείται για τον γεωργικό μετασχηματισμό αναφέρθηκαν οι συμετέχοντες στη σχετική συζήτηση, κατά τη δεύτερη ημέρα του 8oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

«Η απάντηση είναι μία: Τεχνολογία. Πρέπει να μπει στον πρωτογενή τομέα, στην καλλιέργεια. Η λεγόμενη ευφυής γεωργία να μπει στην καθημερινότητα του αγρότη» τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς. 

Ενώ πρόσθεσε: «Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τον μετασχηματισμό του αγροτικού τομέα, ωστόσο δεν έχει γίνει κατανοητό σε όλους η ταχύτητα με την οποία πρέπει να δράσουμε σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Είχε πολλές δεκαετίες να ακουστεί η επισιτιστική κρίση. Αυτό δεν είναι τόσο αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης, όσο της κλιματικής. Μεγάλη πρόκληση για την παραγωγή περισσότερων τροφίμων. Το στοίχημα έχει γίνει κατανοητό, όμως μένει να δούμε πώς θα υλοποιηθεί».


Ο ίδιος τόνισε ότι είναι αναγκαίο οι υδάτινοι πόροι να χρησιμοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο. «Εάν υπάρξει κάλυψη των αναγκών μέσα από την αυτοπαραγωγή θα έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα. Αυτά είναι τα δύο ζητούμενα: Ενεργειακή αυτονομία και υδάτινοι πόροι. Πρέπει να αλλάξει η κουλτούρα, κι αυτό θέλει πολύ δουλειά. Τα συνεργατικά σχήματα είναι ο τρόπος. Πρέπει να ενισχύεται ο αγρότης, βάσει του τι παράγει» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, στην ίδια συζήτηση, ο Επικεφαλής του γραφείου του Επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Maciej Golubiewski σημείωσε ότι η πράσινη συμφωνία έχει ως σκοπό να αντιμετωπιστούν οι μακροχρόνιες προκλήσεις. Ενώ πρόσθεσε: «Ο γενικός προσανατολισμός του Green Deal είναι ότι χρειάζεται να συνεχισουμε να υλοποιούμε αυτή την ατζέντα. Ως ΕΕ κατανοούμε ότι σε ότι έχει να κάνει με κάποιες συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις, ζητούμε περισσότερες μελέτες για να αντιληφθούμε τι ακριβώς συμβαίνει. Στην Ελλάδα έχετε πολλά ζητήματα που έχουν να κάνουν με φυσικούς περιορισμούς. Να διασφαλίσουμε ότι είμαστε ευέλικτοι. Το Green Deal αρχικά δεν ήρθε για να απαντήσει σε κάποια κρίση. Πρέπει να υλοποιηθεί προσεκτικά.

Να δώσουμε την ευκαιρία στα κράτη - μέλη να δαπανήσουν χρήματα βάσει των κατευθυνόμενων οδηγιών, αλλά εκπονώντας και τα δικά τους στρατηγικά σχέδια. Εκφράζω την υποστήριξή μου στους Έλληνες αγρότες. Το στρατηγικό σχέδιο δίνει έμφαση στις νέες γενιές. Όλοι οι αγρότες στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, κινητροδοτούνται ώστε να κινούνται με βάση τις απαιτήσεις τους.

Καταβάλλουμε τις μέγιστες δυνατές προσπάθειες να κατανείμουμε στο έπακρον όλα τα διαθέσιμα κριτήρια. Θέλω να επαινέσω την Ελλάδα για την προσπάθεια της ως προς την προστιθέμενη αξία και τη χρήση της τεχνολογίας».

Ο Πρόεδρος του Ομίλου Energy Exchange Group και Διευθύνων Σύμβουλος της BIOSOLIDS SA Αθανάσιος Σαββάκης υπογράμμισε ότι, αν επιζητούμε τον μεγαλύτερο δυνατό πολλαπλασιαστή, βασικό είναι η σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με την μεταποίηση. Ενώ συμπλήρωσε, σχστικά: «Ως χώρα και ως Ευρώπη να λάβουμε υπόψιν τα εξής δύο δεδομένα πριν προχωρήσουμε: Την υφιστάμενη κατάσταση και τις προοπτικές. Έως το 2050 το 68% του πληθυσμού θα κατοικεί σε αστικές περιοχές. Οι σημερινοί καταναλωτές είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένοι. Σαν χώρα και σαν τομέας πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα εξής τρία: Βιοποικιλότητα - κυκλική οικονομία - κλιματική αλλαγή. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο των αγροτών. Οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε συνολικά. Δεν υπάρχει πεδίο συναντίληψης».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Κουϊμτζή, Αθανάσιος Κουϊμτζής μίλησε για μια μεταβατική περίοδο, που δεν αφορά μόνο στον αγροτικό τομέα. «Η εφαρμογή της ψηφιακής τεχνολογίας στον πρωτογενή τομέα είναι κάτι που πρέπει να γίνει. Ένα μεγάλο θέμα είναι και ο ανθρώπινος παράγοντας. Η επαρχία ολοένα και ερημώνει» είπε. «Τόσο η γεωργία όσο και η εφαρμογή των τεχνολογιών πρέπει να γίνει με γρήγορη ταχύτητα. Μια χώρα χωρίς επαρχία δεν έχει μέλλον, οπότε πρέπει να την προσέξουμε πολύ. Πρέπει να ενισχύσουμε τον αγρότη με τεχνογνωσία» παρατήρησε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Syngenta Hellas Μονοπρόσωπη AEBE Γιώργος Ποντίκας, τόνισε ότι πρωτίστως πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι χρειάζεται προσοχή στη μετάβαση. «Πρέπει να έχουμε καλύτερη τροφή για τον καταναλωτή, και πρέπει να προστατεύσουμε τον τρόπο για να επιτυχθεί αυτό. Το θέμα της έρευνας είναι πολύ σημαντικό. Κάποιες καλλιέργειες στην Ελλάδα δεν θα έχουν προϊόντα φυτοπροστασίας σε λίγο καιρό. Πρέπει μέσα στην ΕΕ να μπορέσουμε να λύσουμε τα τοπικά προβλήματα σε μια Κοινή Αγροτική Πολιτική. Να πάμε σε ένα μοντέλο ανανεωτικής γεωργίας. Να βάλουμε τεχνολογίες που θα οριστικοποιήσουν το αποτέλεσμα σε αυτό το τρίγωνο: περιβάλλον - καταναλωτής - παραγωγός. Χρειάζεται μετασχηματισμός».

Η συνιδιοκτήτρια της Sparta Gourmet Κατερίνα Βαλιώτη εστίασε στο ότι χρειάστηκε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, όπως η μείωση του νερού. Ενώ σημείωσε: «Να λάβουμε μέτρα και να κάνουμε βήματα ώστε να αποτρέψουμε την περαιτέρω διάβρωση του εδάφους. Η βιωσιμότητα είναι το ζητούμενο. Ένας παραγωγός δεν μπορεί να χάνει δύο και τρεις σοδειές. Εμείς καταρτίζουμε και εκπαιδεύουμε τους παραγωγούς. Έχουμε καταφέρει να διασφαλίσουμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Οι συσκευασίες μας είναι αρκετά φθηνότερες, επομένως έχουμε ένα πιο ανταγωνιστικό τίμημα του προϊόντος μας».


πηγή:(euro2day.gr)


Σχόλια