Στα ύψη έχουν σκαρφαλώσει οι τιμές του ελαιολάδου λόγω ξηρασίας στην Ισπανία

Στα ύψη έχουν σκαρφαλώσει οι τιμές του ελαιολάδου στην Ισπανία. Το ράλι στο βασικό αυτό διατροφικό προϊόν των χωρών της Μεσογείου αποδίδεται...


Στα ύψη έχουν σκαρφαλώσει οι τιμές του ελαιολάδου στην Ισπανία. Το ράλι στο βασικό αυτό διατροφικό προϊόν των χωρών της Μεσογείου αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη μεγάλη ξηρασία που πλήττει την Ιβηρική και πλήττει καίρια τις καλλιέργειες. Ανησυχία έχει αρχίσει να δημιουργείται επίσης και για την παραγωγή στην Ιταλία, που και αυτή πλήττεται από ξηρασία, ενώ δεν λείπουν οι φόβοι και για την Ελλάδα που βρίσκεται σε παρόμοια κλιματική ζώνη με την Ιταλία.

Οι τιμές του ελαιολάδου στην Ισπανία έχουν αυξηθεί κατά 60% από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα φτάνοντας τα 5,4 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλούνται οι «Financial Times».

Στην Ελλάδα που δεν έχει αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα ανομβρίας οι αυξήσεις στις τιμές του ελαιολάδου από τον Μάρτιο του 2022 έως τον Μάρτιο του 2023 υπολογίζονται σε 17,5%. Αυτό οφείλεται εν μέρει και στη σταθερά αυξημένη ζήτηση από το εξωτερικό, γεγονός που οδηγεί σε υψηλότερες τιμές για του Έλληνες παραγωγούς.

Η Ισπανία είναι βαρόμετρο για τις τιμές του ελαιολάδου, καθώς είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο. Εκεί υπολογίζεται ότι παράγεται περίπου το 50% του ελαιολάδου που ζητείται σε όλον τον κόσμο. Ωστόσω στην Ισπανία οι συνεχώς επιδεινούμενες καιρικές συνθήκες, και ειδικά η ανομβρία και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, έχουν μειώσει το τελευταίο δωδεκάμηνο την παραγωγή της χώρας περίπου στο μισό, ή σε περίπου 780.000 τόνους.

Αναλυτές του κλάδου ανέφεραν στη βρετανική εφημερίδα ότι δεν έχουν δει παρόμοιες τιμές την τελευταία 20ετία, εκφράζοντας ταυτόχρονα ανησυχίες για την παραγωγή ελαιολάδου και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου. Αναφέρεται ενδεικτικά ότι το 2022 ήταν η χρονιά με τις λιγότερες βροχοπτώσεις για την Ιταλία από τον 19ο αιώνα.

Ειδικά η Ισπανία, σύμφωνα με το «Fortune», γνώρισε τον δεύτερο ξηρότερο Μάρτιο αυτού του αιώνα, ενώ ο Απρίλιος μάλλον θα είναι ο πιο ξηρός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ. Σύμφωνα με το Earth.org, τις πρώτες δύο εβδομάδες του Απριλίου δεν έπεσε «ούτε μία σταγόνα» βροχής στη μισή επικράτεια της χώρας. Το περασμένο έτος ήταν το πιο ζεστό από το 1961 και μετά που ξεκίνησαν να καταγράφονται πιο λεπτομερή στοιχεία.

Τα αποθέματα νερού διαμορφώνονται στο 50% σε εθνικό επίπεδο, αλλά η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη στην Ανδαλουσία που είναι η περιοχή της χώρας με τη μεγαλύτερη παραγωγή.

Η λεκάνη απορροής του ποταμού Γουαδαλκιβίρ είναι γεμάτη στο 25% της χωρητικότητάς της και οι αγρότες στην περιοχή έχουν βάλει όρια στη χρήση νερού για άρδευση που φτάνουν ακόμα και το 90% σε ορισμένες περιπτώσεις.

Το ελαιόλαδο συλλέγεται στην περιοχή της Μεσογείου μεταξύ Οκτωβρίου και Φεβρουαρίου, κάτι που σημαίνει ότι αν δεν βρέξει επαρκώς τότε η νέα σοδειά δεν θα είναι τόσο καλή. Παράγοντες του κλάδου αναφέρουν ότι οι προμήθειες ελαιολάδου, ειδικά ελαιολάδου καλής ποιότητας, μειώνονται, καθώς δεν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες διαθέσιμες ειδικά για εξαγωγή.

πηγή: Newsbomb 

Σχόλια