Ευεργετικές οι βροχές για τα σιτηρά

Γλίτωσαν τα πρώιμα ποτίσματα  Πάνω κατά 15% φέτος η καλλιέργεια, αλλά και γκρίνια για την εκτόξευση του κόστους παραγωγής Ανακούφιση σκόρπισ...


Γλίτωσαν τα πρώιμα ποτίσματα  Πάνω κατά 15% φέτος η καλλιέργεια, αλλά και γκρίνια για την εκτόξευση του κόστους παραγωγής

Ανακούφιση σκόρπισαν στους παραγωγούς σιτηρών του θεσσαλικού κάμπου οι πρόσφατες βροχές, καθώς η καλλιέργεια διψούσε για νερό, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας.

Σύμφωνα με τους παραγωγούς σιτηρών «μπορεί να μην ήρθαν αρκετές βροχές, αλλά κι αυτές που έπεσαν βοήθησαν πολύ. Αν δεν έβρεχε και την προηγούμενη εβδομάδα θα έπρεπε να μπούμε σε διαδικασία ποτίσματος και τα σχετικά έξοδα».

Στην παρούσα φάση έχουν ολοκληρωθεί οι ψεκασμοί και η ζιζανιοκτονία και οι παραγωγοί ελπίζουν μέχρι και τη συγκομιδή, ο καιρός να είναι σύμμαχός τους. Φέτος η καλλιέργεια σιτηρών στον θεσσαλικό κάμπο είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι σε ποσοστό 15%.

Ο πρόεδρος της ΘΕΣΓΗ Παναγιώτης Καλφούντζος δήλωσε σχετικά: Οι πρόσφατες βροχές ήταν σωτήριες. Το θετικό είναι ότι έτσι όπως εξελίσσεται η καλλιέργεια, φέτος θα έχουμε πρώιμη παραγωγή κι αυτό είναι καλό, καθώς θα βγούμε πρώτοι στην αγορά. Όπως δείχνουν και οι τιμές στο χρηματιστήριο της Φότζια, λόγω υπερπαραγωγής, οι τιμές θα συμπιεστούν. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να βγούμε γρήγορα στις αγορές».

Να σημειωθεί ότι πέρυσι ο Συνεταιρισμός αγόρασε ποιοτικά σιτάρια πάνω στον αλωνισμό με 51 λεπτά, στην πορεία η τιμή υποχώρησε στα 48 λ., ενώ προς το τέλος υπήρχαν και λίγες συμφωνίες με 40 λεπτά.

*Ωστόσο, επικρατεί προβληματισμός στις τάξεις των παραγωγών για την πτωτική τάση που επικρατεί στις διεθνείς αγορές των σιτηρών. Ήδη, αντιπροσωπεία συνεταιριστών, μεταξύ των οποίων και οι διοικητικοί από τον Α.Σ. Ενιπέα και τον ΘΕΣΓΗ, συναντήθηκαν με τον υπουργό Γ. Γεωργαντά στον οποίο ανέλυσαν το κόστος παραγωγής σε σχέση με τις τιμές που επικρατούν, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ακόμη κι εάν ο παραγωγός πιάσει αποδόσεις μεσοσταθμικά 400 κιλά το στρέμμα, το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί τόσο, που το τελικό ισοζύγιο δεν θα είναι θετικό.


Σχόλια