Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος ζητά λιγότερα παρασιτοκτόνα στις καλλιέργειες

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) ζήτησε σήμερα να μειωθεί η χρήση παρασιτοκτόνων, τα οποία εξακολουθούν να πωλούνται ευρέως στην ...

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) ζήτησε σήμερα να μειωθεί η χρήση παρασιτοκτόνων, τα οποία εξακολουθούν να πωλούνται ευρέως στην Ευρώπη, αν και μολύνουν τον αέρα, το χώμα και το νερό, υπονομεύουν τη βιοποικιλότητα και ευνοούν την ανάπτυξη ασθενειών.Λιγότερα παρασιτοκτόνα στις καλλιέργειες ζητά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος – Οι κίνδυνοι για την υγεία© Παρέχεται από: ΣΚΑΪ

Για τους ανθρώπους, η έκθεση στα χημικά παρασιτοκτόνα, κυρίως μέσω των τροφίμων αλλά και μέσω του αέρα σε αγροτικές περιοχές, συνδέεται με την εμφάνιση καρδιακών, αναπνευστικών και νευρολογικών παθήσεων καθώς και με καρκίνους, τονίζει η έκθεση.

«Παρατηρούμε με ανησυχία ότι όλα τα ελεγχόμενα παρασιτοκτόνα (…) εντοπίστηκαν σε πιο αυξημένα επίπεδα στα παιδιά απ’ ό,τι στους ενήλικες», σημειώνει ο ΕΟΠ.

Σε έκθεσή του, που διεξήχθη κυρίως στην Ισπανία, τη Λετονία, την Ουγγαρία, την Τσεχία και την Ολλανδία από το 2014 ως το 2021, τουλάχιστον δύο παρασιτοκτόνα βρέθηκαν στον οργανισμό του 84% των συμμετεχόντων.

Σύμφωνα με τον ΕΟΠ, στο 83% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων που εξετάστηκαν το 2019 βρέθηκαν υπολείμματα παρασιτοκτόνων.

Όπως τονίζει ο οργανισμός, οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ πρέπει να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα παρασιτοκτόνα υιοθετώντας πιο σύγχρονες μορφές γεωργίας.

«Στην Ευρώπη των 27 οι πωλήσεις παρασιτοκτόνων παρέμειναν σχετικά σταθερές μεταξύ του 2011 και του 2020, περίπου στους 350.000 τόνους », σημειώνει η ευρωπαϊκή υπηρεσία βασιζόμενη στα στοιχεία της Eurostat.

Το 2020 ένα ή περισσότερα παρασιτοκτόνα εντοπίστηκαν σε ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που προκαλεί ανησυχία, στο 22% των σημείων παρακολούθησης των ποταμών και των λιμνών στην Ευρώπη, υπογραμμίζει.

Έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια Τροφίμων (ΕΑΑΤ) που δημοσιεύθηκε σήμερα έδειξε ότι το 2021 στο 96% των τροφίμων που εξετάστηκαν δεν εντοπίστηκαν υπολείμματα παρασιτοκτόνων πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το φρούτο στο οποίο παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη συγκέντρωση παρασιτοκτόνων ήταν το γκρέιπ φρουτ, το οποίο είναι κυρίως εισαγόμενο.

Σχόλια