Το τρωκτικό με τα πορτοκαλί δόντια που αποτελεί «δημόσιο κίνδυνο» στις ΗΠΑ

Mεγάλα τρωκτικά με πορτοκαλί δόντια κατακλύζουν τις ΗΠΑ, καταστρέφοντας αμυγδαλιές, γήπεδα γκολφ, ακόμη και γέφυρες. Τα εν λόγω ζώα, γνωστά ...


Mεγάλα τρωκτικά με πορτοκαλί δόντια κατακλύζουν τις ΗΠΑ, καταστρέφοντας αμυγδαλιές, γήπεδα γκολφ, ακόμη και γέφυρες. Τα εν λόγω ζώα, γνωστά ως Νούτρια, είναι ικανά να καταστρέψουν ολόκληρους υγροβιότοπους σπάνιων και απειλούμενων ειδών, να προκαλέσουν ζημιά στο έδαφος, στις καλλιέργειες και να μεταφέρουν παθογόνα μικρόβια, που με τη σειρά τους θα απειλήσουν τα ζώα.

Πρόκειται για ένα ημιυδρόβιο θηλαστικό που κατάγεται από τη Νότια Αμερική και εμφανίστηκε στις ΗΠΑ στα τέλη του 1800 για το εμπόριο γούνας.

Οι πολιτείες που έχουν σοβαρά προβλήματα αναζητούν λύσεις στο Μέριλαντ. Οι ομοσπονδιακοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι του ξόδεψαν περισσότερες από δύο δεκαετίες και 30 εκατ. δολάρια για να εξαλείψουν τα νούτρια και τώρα λένε πως είναι έτοιμοι να βοηθήσουν και άλλες πολιτείες.

Αρκετά έχουν παγιδευτεί και θανατωθεί με ειδικά δηλητήρια. Οι αγρότες, οι γεωργοί και οι βιολόγοι στην κεντρική κοιλάδα της Καλιφόρνιας που πλήττεται, μια αγροτική περιοχή 210 μίλια βόρεια του Σακραμέντο, βρίσκονται σε εγρήγορση. Στόχος μας είναι να εξαλείψουμε όλα τα τρωκτικά πριν να είναι πολύ αργά, δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας τους. Τα νούτρια δεν έχουν λαιμό, οπότε είναι μεγάλη πρόκληση να προσπαθήσουμε να τους βάλουμε κολάρο, πρόσθεσε η υπεύθυνη του προγράμματος της Καλιφόρνια.

Να σημειωθεί, στο μεταξύ, πως η κεντρική κοιλάδα της Καλιφόρνιας έχει τη φήμη της πιο παραγωγικής γεωργικής περιοχής των ΗΠΑ. Εκεί παράγονται περισσότερα από τα μισά φρούτα και λαχανικά του κράτους, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν όλων των βερίκοκων, των σταφυλιών, των καρότων, των σπαραγγιών και των καρπών με κέλυφος.

ΠΗΓΗ: Με πληροφορίες από Wall Street Journal, AP,Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (kathimerini.gr)

Σχόλια