Κινητικότητα σε ΟΠΕΚΕΠΕ και ΥΠΑΑΤ & αγωνία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ & τις εφαρμοστικές της νέας ΚΑΠ

Κινητικότητα επικρατούσε την Παρασκευή σε ΟΠΕΚΕΠΕ και ΥΠΑΑΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, για την υπογραφή των εφαρμοστικών της νέας ΚΑΠ. Εξέλιξη...


Κινητικότητα επικρατούσε την Παρασκευή σε ΟΠΕΚΕΠΕ και ΥΠΑΑΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, για την υπογραφή των εφαρμοστικών της νέας ΚΑΠ. Εξέλιξη που θα ανάψει το «πράσινο» φως για να ανοίξουν οι πύλες του ΟΣΔΕ για το 2023. 

Την ίδια ώρα, μελετητές και αγρότες «κάθονται» σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς υπάρχει μία σημαντική καθυστέρηση, αφού η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ έχει ξεκινήσει από 1/1/23, αλλά ακόμη το Υπουργείο δεν έχει ξεκαθαρίσει τι μέλλει γενέσθαι με τα οικολογικά σχήματα, τα οποία αντικαθιστούν το πρασίνισμα και είναι η χρηματοδοτική πηγή που θα δώσει μία σημαντική extra ενίσχυση, εκτός της ενιαίας.

Στο μεταξύ, τα προβλήματα πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχίζονται. Απλήρωτοι φαίνεται να είναι όσοι περιλαμβάνονται στο δείγμα τηλεπισκόπησης (ανεξάρτητα αν τα αποτελέσματα των ελέγχων ήταν αρνητικά ή θετικά), καθώς και ένας αριθμός παραγωγών για τους οποίους ούτε τα περιφερειακά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ μπορούν να δώσουν κάποια εξήγηση. 

Πάντως, επιβεβαιώνεται η πληροφορία ότι στην εφαρμογή της ΕΑΕ 2022 δεν μπορεί κάποιος να έχει ολοκληρωμένη εικόνα των πληρωμών!

Υπενθυμίζεται ότι τη Μεγάλη Εβδομάδα πληρώθηκαν οι Συνδεδεμένες για την καλλιέργεια μήλων, σπαραγγιών, σκληρού σίτου, πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών σανοδοτικών ψυχανθών, βιομηχανικής ντομάτας, πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών, καρπών με κέλυφος, βρώσιμων οσπρίων, ρυζιού και για την παράδοση πορτοκαλιών προς χυμοποίηση. 

Επιπλέον, καταβλήθηκαν ενισχύσεις de minimis (ξηρά μη μεταποιημένα σύκα, ροδάκινα/βερίκοκα) και πολεμοενίσχυση για μήλα και κάστανα. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που δόθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, προγραμματίζεται, εκτός από τις Συνδεδεμένες που υπολείπονται, π.χ. του τομέα της κτηνοτροφίας, η καταβολή αποζημιώσεων de minimis για επιτραπέζια σταφύλια Π.Ε. Καβάλας, Σερρών, Κιλκίς, Χαλκιδικής, ποσού 3,1 εκατ., οινοποιήσιμα σταφύλια Τυρνάβου, ποσού 1,82 εκατ. ευρώ, αμύγδαλα 3 κοινοτήτων Π.Ε. Μαγνησίας, ποσού 562.500 ευρώ και Ζαχαρότευτλα επικράτειας, ποσού 232.900 ευρώ.

Υπενθυμίζεται η δικαιολογημένη αντίδραση παραγωγών αμυγδάλου, επιτραπέζιου σταφυλιού, κερασιών για τον αποκλεισμό τους από το πρόγραμμα πληρωμών και τα συλλαλητήρια που θα διοργανωθούν την Τετάρτη σε Αγιά και Ελασσόνα.


 

Σχόλια