Διαμαρτύρονται έντονα για τις τιμές στο αρνί οι κτηνοτροφοι της Νάξου & ζητούν επιδότηση

Εμείς έχουμε πρόβλημα με τις τιμές που έχει για το αρνί στο «καλάθι του νοικοκυριού» με το 9,90 το κιλό. Οι κτηνοτρόφοι δεν θα μπορούν να αν...


Εμείς έχουμε πρόβλημα με τις τιμές που έχει για το αρνί στο «καλάθι του νοικοκυριού» με το 9,90 το κιλό. Οι κτηνοτρόφοι δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν αύριο με τις τιμές αυτές, θα κλείσουν τα μαντριά και οι άνθρωποι θα αναγκαστούν να φύγουν από το επάγγελμα είπε στη ΕΡΤ ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου Δημήτρης Καπούνης.

Το 9,90 το κιλό σημαίνει για εμάς εδώ στη Νάξο ότι θα έπρεπε να πουλήσουμε 5,5 και 6 ευρώ το κιλό, όταν η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών αγόρασε 8 ευρώ το αρνί και 8,60 το κατσίκι. Άλλοι έμποροι προφανώς έχουν αγοράσει πολύ φθηνότερα, είπε.

Για τους μικρούς κτηνοτρόφους τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Εδώ πάνε να μας καταντήσουν να πίνουμε γάλα καρύδας και να τρώμε βιομηχανοποιημένο κρέας, κατήγγειλε. Η Πολιτεία δεν μας φέρθηκε σωστά, με όλα αυτά τα κόστη που έχουμε, η κτηνοτροφία θα τελειώσει στην Ελλάδα.

Για θρέψουμε ένα αρνί 60 με 70 ημέρες για να είναι στη σωστή ηλικία για σφάξιμο, πρέπει εμείς να ταΐζουμε 365 ημέρες την μητέρα που θα κάνει το αρνί.

Το κόστος αυτής της ζωικής μονάδας που υπάρχει στη Νάξο με τα ζώα ελευθέρας βοσκής είναι μεγάλο είπε στην ΕΡΤ ο βοσκός Γιάννης Βάβουλας.Δεν μπορούμε να πουλάμε στην ίδια τιμή όπως ένα βιομηχανικό κρέας, έχουμε τεράστια έξοδα σε φάρμακα, λιπάσματα, ζωοτροφές, ενέργεια, δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε αυτές τις τιμές. Με 5,5 και 6 ευρώ το κιλό εμείς, δεν βγαίνουμε δεν μπορούμε να επιβιώσουμε, είπε.

Το κόστος από πέρυσι μέχρι εφέτος είναι δυσβάσταχτο. Για 50 τόνους ζωοτροφές πέρυσι ήθελες 20 χιλιάρικα, σήμερα θέλεις 40 χιλιάρικα. Πέρυσι πουλάγαμε 7 ευρώ και φέτος μας τα παίρνουν για 6 ευρώ το κιλό. Όλα ακριβαίνουν όλα πάνε επάνω, ο κτηνοτρόφος πάει κάτω, είπε στην ΕΡΤ ο βοσκός Ηλίας Κίλης.

Ζητάμε επιδότηση από την Πολιτεία, να μας κρατήσει ζωντανούς, γιατί θα τα πουλήσουμε και θα φύγουμε, κατέληξε.πηγή:ertnews.gr

Σχόλια