Η Μεσσηνία έχει ανάγκη τα εργατικά χέρια μεταναστών

Του Γιώργου Παναγόπουλου Η ανακοίνωση του μόνιμου πληθυσμού σε πόλεις και χωριά της Μεσσηνίας επιβεβαιώνει αυτό που όλοι γνωρίζουμε. Η επαρχ...


Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η ανακοίνωση του μόνιμου πληθυσμού σε πόλεις και χωριά της Μεσσηνίας επιβεβαιώνει αυτό που όλοι γνωρίζουμε. Η επαρχία της Μεσσηνίας έχει πλέον ελάχιστο κόσμο. Ελπίζουμε να δοθούν σύντομα και τα στοιχεία για την ηλικιακή διαστρωμάτωση των κατοίκων όπως καταγράφηκαν στην απογραφή, για να αποτυπωθεί με ακρίβεια το μέλλον της περιοχής. Είναι όμως γνωστό ότι χωριά που πριν από μια δεκαετία είχαν ζωή, τώρα κατοικούνται από υπερήλικες και αν δεν γίνει κάτι συνταρακτικό, στην επόμενη απογραφή θα έχουν στην καλύτερη περίπτωση διψήφιο αριθμό κατοίκων.

Το δημογραφικό είναι το μεγαλύτερο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα της χώρας. Οι πολιτικές δυνάμεις μέχρι σήμερα το προσεγγίζουν επιφανειακά και οι προτάσεις είναι ευχολόγια με λίγο από επιδόματα. Με απόμαχους και συνταξιούχους καμία οικονομία δεν μπορεί να αναπτυχθεί και κανένα ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο. Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μετά το 1990 οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους Βαλκάνιους μετανάστες. Ο κύκλος αυτός έκλεισε και για να παραμείνει ζωντανή οικονομικά και κοινωνικά η ελληνική ύπαιθρος χρειάζεται νέα εργατικά χέρια. Χωρίς αυτά τίποτα δεν μπορεί να γίνει.
Το ερώτημα που πρέπει άμεσα να απαντηθεί από το πολιτικό σύστημα είναι ο τρόπος, με τον οποίο θα εξασφαλιστούν τα αναγκαία εργατικά χέρια για τη στήριξη της παραγωγής στην ελληνική ύπαιθρο. Τα κόμματα εξουσίας θα πρέπει να πάψουν να κρύβονται φοβούμενα το πολιτικό κόστος. Είναι γεγονός ότι ο φόβος και η ανασφάλεια έχουν δημιουργήσει ένα ισχυρό πολιτικό μπλοκ ξενοφοβίας και απομονωτισμού. Η ξενόφοβη ρητορική δυναμώνει τις ακραίες δυνάμεις, που σήμερα τα βάζουν με τους μετανάστες, αύριο με κάθε διαφορετικό και οδηγούν πάντα στον όλεθρο.

Η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη τα εργατικά χέρια των μεταναστών και είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί οικονομική ανάπτυξη. Όσο δεν ασκείται πολιτική εγκατάστασης μεταναστών, παραγωγικές δραστηριότητες θα εγκαταλείπονται και τα παιδιά των Ελλήνων θα φεύγουν μετανάστες σε άλλες δυτικές χώρες, που ξέρουν και να προσελκύουν και να πληρώνουν τα αναγκαία για την οικονομία τους εργατικά χέρια.


Σχόλια