Καλλιεργητικές συμβουλές για ντομάτα θερμοκηπίου, πυρηνόκαρπα, μηλιές, αχλαδιές

Χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση ασθενειών που εμφανίζει η ντομάτα θερμοκηπίου δημοσιοποιεί το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Π...


Χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση ασθενειών που εμφανίζει η ντομάτα θερμοκηπίου δημοσιοποιεί το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον περονόσπορο, στο κλαδοσπόριο, στις αφίδες, στον θρίπα, στον αλευρώδη και στον tuta absoluta. Προτρέπει δε τους παραγωγούς να κάνουν επεμβάσεις με κατάλληλα εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Αναλυτικότερα οι συμβουλές στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ.

*Επίσης οι καλλιέργειες των πυρηνοκάρπων ανάλογα με το είδος, την ποικιλία και την περιοχή, βρίσκονται από το βλαστικό στάδιο της άνθησης, ως το στάδιο της καρπόδεσης κα της πρώτης ανάπτυξης των καρπών. Αυτά τα βλαστικά στάδια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε προσβολές κυρίως από μυκητολογικές ασθένειες. Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών είναι ιδιαίτερα ασταθείς, καθώς ακόμη και μέσα στο ίδιο 24ωρο σύντομες περίοδοι καλοκαιρίας συνοδεύονται από ισχυρές μπόρες και γενικά ψυχρό, βροχερό, υγρό, ανεμώδη και ομιχλώδη καιρό. 

Επίσης, ο κίνδυνος χαλαζόπτωσης κατά τόπους, είναι πολύ μεγάλος. Αυτή η έντονη καιρική αστάθεια θεωρείται καταστροφική για την ομαλή εξέλιξη των καλλιεργειών και ιδιαίτερα για την ομαλή καρπόδεση και την ανάπτυξη των νεαρών καρπών, ενώ ευνοεί ιδιαίτερα μυκητολογικές και βακτηριολογικές ασθένειες, οι οποίες ανάλογα με το παθογόνο, την ευαισθησία της ποικιλίας και το ιστορικό της καλλιέργειας μπορεί να πάρουν επιδημική μορφή και να προκαλέσουν σοβαρή καταστροφή στην παραγωγή. Για τους λόγους αυτούς συστήνεται η συνέχιση της προστασίας των καλλιεργειών ροδακινιά - νεκταρινιά - βερικοκιά - κερασιά- δαμασκηνιά από τις παρακάτω ασθένειες: φαιά σήψη (μονίλια), κορίνεο, εξώασκοι, σκωρίαση, κυλινδροσπορίωση (κερασιά-βυσσινιά).

*Σε αυτήν τη χρονική περίοδο οι καλλιέργειες της αχλαδιάς και της μηλιάς βρίσκονται στα πλέον ευαίσθητα βλαστικά στάδια και συνεπώς διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο προσβολής από ασθένειες. Για τον λόγο αυτόν συστήνεται η συνέχιση της προστασίας των καλλιεργειών αχλαδιάς και μηλιάς από τις παρακάτω ασθένειες: Φουζικλάδιο, Μονίλια, Σεπτορίωση (αχλαδιά).

Καλούνται οι καλλιεργητές, ιδίως αυτήν την εποχή, να επισκέπτονται όσο το δυνατό συχνότερα τις καλλιέργειες, προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν προσβολές από φυτοπαράσιτα, έτσι ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος και με παγίδες.


Σχόλια