Αναβλήθηκε η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Θεσσαλία

Ανατροπή στο πρόγραμμα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς η προγραμματισμένη για την Παρασκευή επίσκεψή του στη Θεσ...


Ανατροπή στο πρόγραμμα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς η προγραμματισμένη για την Παρασκευή επίσκεψή του στη Θεσσαλία αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας. 

Οι συνεργάτες του είχαν καταρτίσει πρόγραμμα επίσκεψης σε Φάρσαλα, Καρδίτσα (ομιλία) και Καλαμπάκα, ενώ το Σάββατο θα βρίσκονταν στη Θεσσαλονίκη και εν συνεχεία στο Άγιο Όρος. Για λόγους που δεν έγιναν γνωστοί, ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί μόνο στη Βόρεια Ελλάδα! 

Όσον αφορά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η ΝΔ από τον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας, αυτή οφείλεται εν πολλοίς στον ΕΛΓΑ, ο οποίος σε μία δύσκολη περίοδο -λόγω κλιματικής κρίσης- με πολλές καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες, κατάφερε να εξασφαλίσει μία ικανοποιητική καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς, με τη βοήθεια και του κρατικού προϋπολογισμού. 

Με δεδομένη τη δύσκολη φετινή χρονιά, λόγω της κλιματικής κρίσης και το φαινόμενο της ακαρπίας και της καρπόπτωσης που έχει εμφανιστεί σε αρκετές δενδρώδεις καλλιέργειες, είναι σίγουρο πως ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θα πιεστεί αφόρητα για να ξεκινήσει η ουσιαστική συζήτηση για την αναθεώρηση του Κανονισμού ή ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών, μιας και η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να διαιωνιστεί.

Τον ίδιο θετικό αντίκτυπο φαίνεται ότι είχαν και οι κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν σε μία σειρά προϊόντων που επλήγησαν από την ουκρανική κρίση, όπως σταφύλια, ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, ενώ δεν φαίνεται να δημιούργησαν ζήτημα στη ΝΔ οι επιλεκτικές πληρωμές που έγιναν σε κάποιες μόνο περιοχές, π.χ. στα αμύγδαλα της Μαγνησίας. 

Αν θέλει όμως η Νέα Δημοκρατία να πετύχει εξίσου υψηλά ποσοστά στις αγροτικές περιοχές και στις επικείμενες εκλογές της 25ης Ιουνίου και γενικότερα να έχει μια σταθερή σχέση με τον αγροτικό κόσμο, θα πρέπει να βελτιώσει τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και να επισπεύσει μία σειρά από πληρωμές που παραμένουν -αδικαιολόγητα- σε εκκρεμότητα, όπως για τα βιολογικά και τη νιτρορύπανση του 22, το κομφούζιο κι άλλα. 

Σχετικά με την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο και το 2023, θέμα το οποίο αναμένεται να τεθεί και στην επικείμενη επίσκεψη του Μητσοτάκη στα Φάρσαλα, πιθανή δέσμευση του πρώην πρωθυπουργού για άμεση καταβολή του, θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο εκλογικά τη ΝΔ. 

Όπως είναι γνωστό, στο υψηλό κόστος παραγωγής συμβάλλει πρωτίστως η υψηλή τιμή του πετρελαίου. Ένα ακόμα ζήτημα που ίσως τεθεί στην εκλογική ατζέντα, δεν σχετίζεται με κάποια κυβερνητική δέσμευση, αλλά με την άναρχη αγορά και την ψυχολογία του παραγωγού. Αν οι τιμές στο σιτάρι είναι αυτές που ακούγονται, τότε οι γκρίνιες για το κόστος παραγωγής και οι φωνές «δεν βγαίνουμε» θα δημιουργήσουν ένα περίεργο κλίμα στον κάμπο.

ΤΑ «ΑΓΚΑΘΙΑ» ΣΤΟ ΥΠΑΑΤ

Ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης (που θα αναλάβει μετά τις 25 Ιουνίου) θα πρέπει να τρέξει γρήγορα τις διαδικασίες ενημέρωσης των αγροτών για τη νέα ΚΑΠ, να οριστικοποιήσει τις εφαρμοστικές αποφάσεις της νέας Περιόδου, καθώς και να «τρέξει» τα έργα και τις δράσεις που προβλέπονται στο νέο ΠΑΑ και στο Ταμείο Ανάκαμψης.

 Όσον αφορά στον υπηρεσιακό υπουργό κ. Τσακίρη, αυτός θα πρέπει να φροντίσει για την ουσιαστική έναρξη λειτουργίας του ΟΣΔΕ και την υποδοχή των αιτήσεων των δικαιούχων. Ακόμη θα πρέπει να συντονιστεί με χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία και η Ιταλία, οι οποίες έχουν ήδη καταθέσει δέσμη προτάσεων και αιτημάτων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας για να αντιμετωπίσει με σχέδιο ο πρωτογενής τομέας τις σοβαρές πληθωριστικές πιέσεις που θα υπάρξουν και το 2024 και το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης και των επιπτώσεων της στη γεωργία. Πριν είναι αργά για τον διάδοχό του...


Γ.Ρ.


Σχόλια