Αγροτικά προϊόντα: Ποιες τιμές αυξήθηκαν & ποιες μειώθηκαν τον Μάιο

Μεικτή εικόνα παρουσίασαν οι τιμές των αγροτικών προϊόντων τον Μάιο, με τη ζάχαρη, το βαμβάκι, τον χυμό πορτοκαλιού και το ρύζι να καταγράφο...


Μεικτή εικόνα παρουσίασαν οι τιμές των αγροτικών προϊόντων τον Μάιο, με τη ζάχαρη, το βαμβάκι, τον χυμό πορτοκαλιού και το ρύζι να καταγράφουν κέρδη, ενώ πτωτικά κινήθηκαν το σιτάρι, το καλαμπόκι, η σόγια και τα βοοειδή, σύμφωνα με τη μηνιαία οικονομική ανάλυση της Τράπεζας Πειραιώς.Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ), οι ουδέτερες συνθήκες αναμένεται να συνεχιστούν τους επόμενους δύο μήνες, ακολουθούμενες από 90% πιθανότητα εμφάνισης του φαινομένου El-Ninio τον χειμώνα. Για το σιτάρι, η μειωμένη ζήτηση και η ενισχυμένη παραγωγή αναμένεται να έχουν αρνητική επίδραση στην τιμή του, όπως και η παράταση της συμφωνίας για τα ουκρανικά σιτηρά. Η μειωμένη παραγωγή λόγω ξηρασίας, όπως και τα χαμηλά αποθέματα, αναμένεται να έχουν θετική επίδραση στην τιμή της ζάχαρης.

Παράλληλα, η πιθανή κίνηση της Κίνας για περιορισμό των εισαγωγών καλαμποκιού και σόγιας, όπως και η υπερβάλλουσα προσφορά

τους, αναμένεται να θέσουν σε πτωτική πορεία τις τιμές τους, όπως αναφέρεται στη σχετική ανάλυση. Η αναμενόμενη ενισχυμένη κατανάλωση βαμβακιού, στηριζόμενη στις χαμηλότερες τιμές, δύναται να υποστηρίξει θετικά την τιμή του.

Για τα βοοειδή, η περιορισμένη παραγωγή βοοειδών, παρά την υποχώρηση των τιμών στις ζωοτροφές, προβλέπεται να ενισχύσει την τιμή του. Αν και βραχυπρόθεσμα η τιμή του ρυζιού αναμένεται να μειωθεί λόγω της εκτιμώμενης ενισχυμένης παραγωγής, η εμφάνιση του El-Ninio αναμένεται να πλήξει τις καλλιέργειες ρυζιού, ενισχύοντας σημαντικά την τιμή του, με τις χώρες-παραγωγούς να συστήσουν τον περιορισμό των καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Σχόλια