Ευεργετικές οι βροχές, ανησυχία για τις χαμηλές τιμές στα σιτηρά

Προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των παραγωγών σιτηρών του θεσσαλικού κάμπου, λόγω της τρέχουσας χαμηλής εμπορικής τιμής, η οποία κυμαίν...


Προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των παραγωγών σιτηρών του θεσσαλικού κάμπου, λόγω της τρέχουσας χαμηλής εμπορικής τιμής, η οποία κυμαίνεται στα 28 με 30 λεπτά. 

Όσο πλησιάζει η περίοδος του αλωνισμού (αρχές Ιουνίου) τόσο θα αυξάνεται η αγωνία των παραγωγών, οιοποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το αυξημένο κόστος παραγωγής. 

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η τιμή στα αλώνια βρισκόταν στα 40-42 λεπτά, ενώ οι περισσότερες συμφωνίες κλείστηκαν με τιμές 48-50 λεπτά, ανάλογα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Αυτά φέτος αναμένονται εξίσου ικανοποιητικά, μιας και η καλλιέργεια εξελίσσεται ομαλά. 

Οι πρόσφατες βροχές κρίθηκαν ευεργετικές. 

Οι παραγωγοί προχωρούν στην παρούσα φάση σε ψεκασμούς για να αντιμετωπίσουν το έντομο βρωμούσα, το οποίο δεν φαίνεται εύκολα, αλλά είναι ικανό να προκαλέσει ζημιά στο προϊόν, καθώς απομυζεί το γάλα και ελαφραίνει το βάρος του προϊόντος. 

Εντοπίζεται κυρίως στις ορεινές περιοχές. Επειδή το φαινόμενο είναι τοπικό, οι γεωπόνοι συνιστούν στοχευμένους ψεκασμούς. 

Για παράδειγμα οι παραγωγοί του συνεταιρισμού ΘΕΣΓΗ κάνουν χρήση του drone για καλύτερα αποτελέσματα. Ακόμη γεωπόνοι προτείνουν την αζωτούχο λίπανση στην παρούσα φάση για μεγαλύτερη παραγωγή και καλύτερη ποιότητα, π.χ. πρωτεΐνες.
Σχόλια