Επικρίνει Χρυσομάλλη για τη σταφίδα η Παναιγιάλειος Ενωση Συνεταιρισμών

Τον υποψήφιο βουλευτή Μεσσηνίας της Ν.Δ. Μίλτο Χρυσομάλλη επικρίνει δριμύτατα, η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών για δήλωσή του που αφορά ...


Τον υποψήφιο βουλευτή Μεσσηνίας της Ν.Δ. Μίλτο Χρυσομάλλη επικρίνει δριμύτατα, η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών για δήλωσή του που αφορά τη σταφίδα.

Αναφέρει ότι “βρίθει ανακριβειών” κι εκτιμά πως “το μόνο σίγουρο είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών που υπερασπίζεται, αποτελεί προσβολή στη νοημοσύνη κάθε σταφιδοπαραγωγού και πολίτη που γνωρίζει”.
Αναλυτικά στη δήλωσή της η Παναιγιάλειος σημειώνει:

“Αλίμονο σ΄ αυτούς που δεν ξέρουν ότι δεν ξέρουν αυτά που δεν ξέρουν (Σωκράτης).

Όποιος είναι απρόσεκτος με την αλήθεια στα μικρά ζητήματα, δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος στα μεγάλα.

Αρχικά έκπληξη, στην συνέχεια θυμηδία και στο τέλος οργή μας προκάλεσε η δήλωση του κ. Μίλτου Χρυσομάλλη που δημοσιεύτηκε στον τοπικό Τύπο αναφορικά με την εγκληματική διαχείριση από πλευράς κυβέρνησης του προβλήματος της σταφίδας.

Καίτοι βρίθει ανακριβειών από έναν κατά δήλωση του ειλικρινή πολιτικό, που εν τέλει μας κάνει να αναρωτιόμαστε εάν η αιτία των δηλώσεών του είναι η άγνοια ή το εσκεμμένο ψέμα. Το μόνο σίγουρο είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών που υπερασπίζεται αποτελεί προσβολή στη νοημοσύνη κάθε σταφιδοπαραγωγού και πολίτη που γνωρίζει.

Ειδικότερα: Την ώρα που η πανδημία προκάλεσε κλυδωνισμό στο παγκόσμιο εμπόριο και την εφοδιαστική αλυσίδα ο κ. Χρυσομάλλης μας μεταφέρει την δική του εικονική πραγματικότητα, ότι αυτό αφορούσε όλα τα άλλα αγροτικά προϊόντα, επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς που ορθά τους χορηγήθηκε βοήθεια αποζημιώσεων και αποσύρσεων μόνο για την σταφίδα και τους εμπλεκόμενους φορείς δεν υπήρξε πρόβλημα.

Η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών δεν είναι μια κοινή ιδιωτική εταιρία, είναι Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών μια Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη με ιδιοκτήτες αποκλειστικά και μόνο αγροτικούς συνεταιρισμούς, δηλαδή αγρότες. 

Είναι επομένως μια αμιγώς συνεταιριστική εταιρεία, που δεν έχει ως σκοπό να αποθησαυρίζει κέρδη, αλλά να ενισχύει τους παραγωγούς που είναι στην ουσία τα μοναδικά μέλη της.


Το να παρουσιάζεται μονολεκτικά ως εταιρία δυστυχώς επιδεικνύει ασέβεια απέναντι στους αγρότες και τα συνεργατικά τους σχήματα, αλλά και σκόπιμη παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης.

Η έγκυρη και τεκμηριωμένη γνωμοδότηση καθηγήτριας της Νομικής Σχολής Αθηνών, που βρίσκεται στα συρτάρια του αρμόδιου υπουργείου, παρέχει πλήρη στοιχεία για το αν η κυβέρνηση μπορούσε νομίμως να προχωρήσει σε επίλυση του προβλήματος μέχρι τις 30 Ιουνίου 2022, δηλαδή μέχρι τότε που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέτρεπε την λήψη παρόμοιων μέτρων.

Δυστυχώς όμως βαφτίστηκε ως διαπραγμάτευση μια επιστολή του αρμόδιου υπουργού, η οποία βέβαια ανέδειξε την ανεπάρκειά του και την τύχη βέβαια συνολικά του πρωτογενή τομέα τα τελευταία χρόνια.

Η ανακοίνωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω δελτίου Τύπου της 21.12.2021 που εξήγγειλε την απορρόφηση των αποθεμάτων από συνεταιριστικές οργανώσεις και ιδιωτικές επιχειρήσεις με παράλληλη αποζημίωση ένα ευρώ για κάθε κιλό που διατίθετο για οξοποίηση και δεν υλοποιήθηκε ποτέ ήταν παράνομη;;

Συνομολογεί ο κ. Χρυσομάλλης ότι ο υπουργός κ. Σπ. Λιβανός εξήγγειλε μη νόμιμες διαδικασίες ή αντίθετα συνομολογεί ότι το υπουργείο, δια στόματος του υπουργού, αθετώντας αυτή τη δέσμευσή του στην ουσία εξαπάτησε τη συνεταιριστική οργάνωση, τους συνεταιρισμούς, ιδιωτικές επιχειρήσεις και τους παραγωγούς με τη λύση που ενέκρινε;;

Η απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου ότι η χώρα θα μπορούσε να είχε εντάξει την σταφίδα στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Πρωινό στα σχολεία» αλλά δεν το έπραξε, προφανώς δεν έχει περιέλθει σε γνώση του.

Η ένταξη από την πολιτεία στις κορωνοενισχύσεις πολλών άλλων αγροτικών προϊόντων που παρουσίασαν αποθέματα κατά την διάρκεια της πανδημίας (οίνος κλπ.) δεν έχει επίσης περιέλθει σε γνώση του;;

Η συντονισμένη προσπάθεια όμως της συντεχνίας εμπόρων τα τελευταία δύο χρόνια, που έχουν επιχειρήματα κατά σύμπτωση ακριβώς ίδια με τα δικά του και με σκοπό να μην απορροφηθούν τα πλεονάσματα σταφίδας που δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά εξαιτίας της πανδημίας και ήταν η αιτία να καταρρεύσουν οι τιμές της σταφίδας, προφανώς και έχει περιέλθει σε γνώση του…

Αυτά είναι τα κύρια σημεία που πλέον και ο κάθε αδαής μπορεί να αντιληφθεί για το ποιος τελικά λαϊκίζει και ποιος όχι. Ποιος είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την δεινή θέση των σταφιδοπαραγωγών και την επικείμενη εγκατάλειψη της σταφιδοκαλλιέργειας.

Οι σταφιδοπαραγωγοί γνωρίζουν πολύ καλά ποιος στήριξε τα δίκαια αιτήματά τους και ποιος εκείνα των εμπόρων”.


Σχόλια