Καθυστερούν οι φυτεύσεις βιομηχανικής τομάτας στην Ελλάδα λόγω αστάθειας των καιρικών συνθηκών

Tην καθυστέρηση των φυτεύσεων στην Ελλάδα αποτυπώνει στο τελευταίο δελτίο του και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Βιομηχανικής Ντομάτας (WPTC), που ε...


Tην καθυστέρηση των φυτεύσεων στην Ελλάδα αποτυπώνει στο τελευταίο δελτίο του και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Βιομηχανικής Ντομάτας (WPTC), που εκπροσωπεί τις μεταποιητικές επιχειρήσεις του κλάδου. 

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, μέχρι τα τέλη Απριλίου και λόγω της αστάθειας του καιρού, οι φυτεύσεις είχαν ολοκληρωθεί στο 50% των εκτάσεων έναντι του 65% σε μια κανονική χρονιά, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για «φρακάρισμα» των εργοστασίων στις αρχές Αυγούστου.

Το WPTC διατηρεί, πάντως, την εκτίμηση που είχε διατυπώσει στο δελτίο Μαρτίου για έναν όγκο παραγωγής 440.000 τόνων, αυξημένο κατά 20.000 τόνους σε σύγκριση με την πρόβλεψη του Ιανουαρίου και κατά 100.000 τόνους σε σύγκριση με πέρυσι.

Αρκετά πίσω είναι οι φυτεύσεις και στην Ιταλία, όπου υπάρχει επίσης ανησυχία για την επάρκεια των υδάτινων πόρων. Στο νότιο τμήμα της χώρας, ειδικότερα, οι χαμηλές θερμοκρασίες πριν από το Πάσχα, αλλά και οι βροχοπτώσεις που ήρθαν μετά καθυστέρησαν αρκετά τη διαδικασία. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των καλλιεργητών και των μεταποιητών για τις τιμές.

Οι επιχειρήσεις έχουν προτείνει 140-145 ευρώ/τόνο, ωστόσο οι αγρότες αναμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο στον Βορρά, όπου μέχρι στιγμής έχει κλειστεί μόνο μια συμφωνία μεταξύ της Casalasco και δύο ομάδων παραγωγών στα 150 ευρώ/τόνο για μια ποσότητα όμως που αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 10% της αναμενόμενης συνολικής παραγωγής της χώρας, την οποία το WPTC τοποθετεί στους 5,7 εκατ. τόνους.

Στην Ισπανία, οι φυτεύσεις προχωρούν σχετικά ομαλά και οι τιμές έχουν διαμορφωθεί στα 150 ευρώ/τόνο, όμως ο μεγάλος πονοκέφαλος των αγροτών έχει να κάνει με την ξηρασία, καθώς οι θερμοκρασίες έφτασαν τον Απρίλιο μέχρι και τους 35 βαθμούς, ενώ οι βροχοπτώσεις ήταν φέτος λιγοστές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι για την επάρκεια του νερού και, κατ’ επέκταση για το κατά πόσο όλες οι αρχικά υπολογισμένες εκτάσεις εντέλει θα φυτευτούν. Πάντως, το WPTC δεν έχει μέχρι στιγμής αναθεωρήσει την εκτίμηση του Μαρτίου για μια παραγωγή της τάξης των 2,6 εκατ. τόνων φέτος.

Τέλος, για την Πορτογαλία, όπου ο καιρός την άνοιξη ήταν σε γενικές γραμμές ευνοϊκός, αναμένεται μια παραγωγή 1,5 εκατ. τόνων από μια συνολική έκταση 151.000 στρεμμάτων.

Σχόλια