«Πράσινη λύση» για την αντιμετώπιση των τρωκτικών από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Τη σύμβαση με την ΑΜΚΕ «ΤΥΤΩ» (Οργανισμός για τη Διαχείριση και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας στα Αγροτικά Οικοσυστήματα) για το πρώτο, σε π...


Τη σύμβαση με την ΑΜΚΕ «ΤΥΤΩ» (Οργανισμός για τη Διαχείριση και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας στα Αγροτικά Οικοσυστήματα) για το πρώτο, σε πανελλαδικό επίπεδο, πρωτοποριακό πρόγραμμα «ΤΥΤΩ» στη Θεσσαλία υπέγραψε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, παρουσία δημάρχων και αντιδημάρχων των περιοχών όπου εφαρμόζεται το πρόγραμμα βιολογικής αντιμετώπισης των τρωκτικών στον θεσσαλικό κόμπο.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας επιστρατεύει την κουκουβάγια Τυτώ για τη δραστική διαχείριση, με φυσικό τρόπο, του πληθυσμού των τρωκτικών που καταστρέφουν τις αγροτικές καλλιέργειες και η πιλοτική εφαρμογή του Προγράμματος καταγράφει ήδη εντυπωσιακά αποτελέσματα.


Αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης, ακολούθησε Συνέντευξη Τύπου από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, τους δημάρχους και τον επικεφαλής της ΑΜΚΕ ΤΥΤΩ, δρ. Βασίλη Μποντζώρλο. Αναλυτικά οι δηλώσεις τους έχουν ως ακολούθως:

Κώστας Αγοραστός, περιφερειάρχης Θεσσαλίας: 

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι σταθερά πρώτη, σταθερά μπροστά, σταθερά προσηλωμένη στο να βοηθά τους παραγωγούς και να βρίσκει αποτελεσματικές λύσεις με σύμμαχο τη φύση και τις φυσικές διεργασίες. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τους Δήμους πρωταγωνιστεί στη βιωσιμότητα και είμαστε η μόνη Περιφέρεια στη χώρα που καλύπτει σε ποσοστό πάνω από 50% τις απαιτήσεις των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. 
Είμαστε μια ομάδα, συνεργαζόμαστε με τους δημάρχους, τους οποίους ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη και τη συνέργεια, και μαζί με τις Υπηρεσίες μας και την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων που έχουμε συστήσει στην Περιφέρεια εφαρμόζουμε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής και την καταπολέμηση του προβλήματος των τρωκτικών στο θεσσαλικό αγροτικό οικοσύστημα. 
Αυτό γίνεται με τρόπο φιλικό στο περιβάλλον, με σύμμαχο το νυκτόβιο αρπακτικό πουλί Τυτώ. Είναι μια μέθοδος η οποία εφαρμόζεται σε προηγμένα κράτη, στο Ισραήλ, στην Αριζόνα των ΗΠΑ και στην Ελβετία. 
Κατά τακτά διαστήματα, σε περίοδο πέντε ετών, έχουμε μεγάλους πληθυσμούς αρουραίων που προκαλούν σημαντικά προβλήματα: Καταρχάς αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, γιατί μεταφέρουν παρά πολλές ασθένειες. 
Προκαλούν οικονομικό πρόβλημα στους αγρότες, οι οποίοι ανάλογα με την καλλιέργεια -σιτάρι, καλαμπόκι, μηδική- μπορούν να χάσουν ανά έτος, ανάλογα με την ένταση του φαινομένου, από 100.000 ευρώ έως και 100.000.000 ευρώ. 
Μέχρι σήμερα η καταπολέμηση των τρωκτικών γινόταν πλημμελώς και βεβιασμένα, υπό την πίεση του χρόνου, με χημικές ουσίες, που πολλές φορές δεν καλύπτουν προδιαγραφές ασφάλειας για την πανίδα και τη χλωρίδα. 
Το πρόγραμμα αφορά σε 911.000 στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών στους Δήμους Λαρισαίων, Κιλελέρ, Τυρνάβου, Φαρσάλων, Αγιάς, Ελασσόνας, Τεμπών, Σοφάδων και Ρήγα Φεραίου. Ήδη στον άξονα Κιλελέρ-Ρήγα Φεραίου-Φάρσαλα-Λάρισα έχουν τοποθετηθεί 100 φωλιές, έχουν φωλιάσει περίπου 60 πτηνά και έχουν αναπαραχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό με περισσότερους από 200 νεοσσούς. 
Το πρόγραμμα έχει βραβευτεί σε διαγωνισμούς ως καλή πρακτική για το περιβάλλον. 
Η Τυτώ δίνει λύση στον αγρότη, αυξάνει το εισόδημα, προστατεύει τη σοδειά. Θέλω να ευχαριστήσω ξανά για τη συνεργασία τους δημάρχους, την Υπηρεσία μας και τον επικεφαλής της ΑΜΚΕ ΤΥΤΩ, ερευνητή δρ. Βασίλη Μποντζώρλο».

Δρ Βασίλης Μποντζώρλος, πρόεδρος ΑΜΚΕ «ΤΥΤΩ»:

 «Ευχαριστώ τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό για το όραμα που είχε, καθώς με τη δική του αρωγή και στήριξη φτάσαμε σήμερα να ξεκινά στη Θεσσαλία η υλοποίηση του Προγράμματος «ΤΥΤΩ», το οποίο εφαρμόζεται από το 1980 σ’ όλη την αγροτική επικράτεια του Ισραήλ.
Ερευνητικά αποτελεί τον υψηλότερο στόχο του Πανεπιστημίου της Λωζάνης με πρωτοστάτη τον καθηγητή κ. Ρουλίν. Εφαρμόζεται, επίσης, στην Κύπρο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, και στους αμπελώνες της Καλιφόρνια. 
Κατά συνέπεια είναι ένα πρότζεκτ εφαρμόσιμο που χρειάζεται ένα επιστημονικό υπόβαθρο, το οποίο φέρνουμε εμείς με το ανάδοχο σχήμα μας. Είναι μεγάλη τιμή και χαρά που ξεκινάμε να υλοποιήσουμε αυτό το σχέδιο για τον τόπο μας, γιατί και εγώ είμαι παιδί της Θεσσαλίας. Άρα, με διπλό κίνητρο υλοποιούμε το έργο. 
Η Τυτώ είναι ένα νυχτόβιο αρπακτικό, ένας μπούφος, που φωλιάζει μόνο σε γεωργικές περιοχές σε όλο τον κόσμο. Ένα πτηνό Τυτώ μπορεί να θηρεύσει από 2.000 έως 4.000 τρωκτικά σε έναν χρόνο. Επειδή δυσκολεύεται για διάφορους λόγους να βρει φωλιές στο αγροτικό πεδίο, εμείς χωροθετούμε τεχνικά και προσφέρουμε τις αναγκαίες φωλιές».

* Στην υπογραφή της σύμβασης παρευρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Περιφέρειας Θεσσαλίας Απόστολος Μπίλλης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής Δήμου Ελασσόνας Γιάννης Δραγατσίκης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Πολεοδομίας Δήμου Τυρνάβου Χριστόφορος Κατσαρός και ο προϊστάμενος της ΔΑΟ Π.Ε. Λάρισας Δημήτρης Σταυρίδης.


Σχόλια