Ανησυχία ΟΗΕ για το φαινόμενο El Niño που προκαλεί θερμοκρασίες ρεκόρ

Το μετεωρολογικό φαινόμενο El Niño έχει ισχυρές πιθανότητες να σχηματιστεί αυτή τη χρονιά και να προκαλέσει την αύξηση των θερμοκρασιών σε ν...


Το μετεωρολογικό φαινόμενο El Niño έχει ισχυρές πιθανότητες να σχηματιστεί αυτή τη χρονιά και να προκαλέσει την αύξηση των θερμοκρασιών σε νέα επίπεδα ρεκόρ, προειδοποιεί ο ΟΗΕ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας εκτιμά πλέον ότι υπάρχουν 60% πιθανότητες το El Niño να αναπτυχθεί μέχρι το τέλος του Ιουλίου και 80% μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου.


Το El Niño είναι ένα φυσικό μετεωρολογικό φαινόμενο που συνδέεται με την αύξηση των θερμοκρασιών, την αυξημένη ξηρασία σε ορισμένες περιοχές του κόσμου και τις ισχυρές βροχοπτώσεις σε άλλες.

Αναπτύχθηκε για τελευταία φορά το 2018-2019 και έδωσε τη θέση του σε ένα ιδιαιτέρως μακροχρόνιο επεισόδιο La Niña που προκαλεί τα αντίθετα αποτελέσματα και κυρίως πτώση των θερμοκρασιών.

Παρά τον παράγοντα αυτόν, τα τελευταία οχτώ χρόνια ήταν τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Χωρίς το La Niña, η κατάσταση θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερη.

Το φαινόμενο La Niña «λειτούργησε ως προσωρινό φρένο στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής του ΠΟΜ, Πέτερι Τάαλλας. «Η ανάπτυξη του El Niño θα οδηγήσει πιθανότατα σε νέα κορύφωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και θα αυξήσει τις πιθανότητες κατάρριψης ρεκόρ θερμοκρασιών», προειδοποιεί.

Ακόμη πιο ακραία

Στο στάδιο αυτό, δεν είναι δυνατή η πρόβλεψη της έντασης ή της διάρκειας του επεισοδίου El Niño που έχουμε μπροστά μας. Το τελευταίο τέτοιο επεισόδιο θεωρήθηκε ασθενές, αλλά το αμέσως προηγούμενο, το επεισόδιο του 2014 - 2016, ήταν ισχυρό και είχε καταστροφικές συνέπειες.

Ο ΠΟΜ τονίζει ότι το 2016 ήταν «η πιο θερμή χρονιά που έχει ποτέ καταγραφεί εξαιτίας της "διπλής επίδρασης" που προήλθε από τον συνδυασμό ενός πολύ ισχυρού El Niño και της υπερθέρμανσης που προήλθε από τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και συνδέονται με την ανθρώπινη δραστηριότητα».

Οι συνέπειες του El Niño επί των θερμοκρασιών συνήθως γίνονται αισθητές την επόμενη χρονιά που ακολουθεί την εμφάνιση του μετεωρολογικού φαινομένου και κατά συνέπεια θα γίνουν αισθητές το 2024, τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας.

«Ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για την ανάπτυξη του Niño», προειδοποιεί ο διευθυντής του οργανισμού.

Είναι πιθανόν ότι «θα επιφέρει μία ανάπαυλα στην ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής και σε άλλες συνέπειες που συνδέονται με το La Niña, αλλά θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει πιο ακραία μετεωρολογικά και κλιματικά φαινόμενα», λέει επισημαίνοντας την ανάγκη εγκατάστασης συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης - που αποτελεί μία από τις προτεραιότητες του ΠΟΜ - για την προστασία των πλέον απειλούμενων πληθυσμών.

Δεν υπάρχουν δύο πανομοιότυπα φαινόμενα El Niño και τα αποτελέσματά τους εξαρτώνται εν μέρει από την περίοδο του έτους, εξηγεί ο ΠΟΜ προσθέτοντας ότι οι εθνικές μετεωρολογικές υπηρεσίες θα παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του επικείμενου επεισοδίου El Niño.

Το φαινόμενο αναπτύσσεται κατά μέσον όρο κάθε δύο έως επτά χρόνια και διαρκεί περί τους εννέα έως 12 μήνες. Συνδέεται με την αύξηση των θερμοκρασιών της επιφάνειας των ωκεανών στον κεντρικό και ανατολικό τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό.

Το El Niño τείνει να προκαλεί αύξηση των βροχοπτώσεων σε ορισμένες περιοχές της Νότιας Αμερικής και των νότιων Ηνωμένων Πολιτειών, του Κέρατος της Αφρικής και της κεντρικής Ασίας.

Κατά τη διάρκεια του αρκτικού θέρους - τη θερμή περίοδο στο βόρειο ημισφαίριο και ψυχρή στο νότιο ημισφαίριο - η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων της επιφανείας που προκαλεί το El Niño μπορεί επίσης να τροφοδοτήσει τους κυκλώνες στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, εμποδίζοντας παράλληλα τον σχηματισμό τους στον Ατλαντικό Ωκεανό, εξηγεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας.


ΠΗΓΗ:(zougla.gr)

Σχόλια