Η παγκόσμια μάχη κατά των «παντοτινών» χημικών ουσιών

Οι κολοσσοί των χημικών προϊόντων συμφώνησαν να πληρώσουν δισεκατομμύρια δολάρια για να τερματίσουν τις αγωγές για τη μόλυνση από τοξικά χημ...
Οι κολοσσοί των χημικών προϊόντων συμφώνησαν να πληρώσουν δισεκατομμύρια δολάρια για να τερματίσουν τις αγωγές για τη μόλυνση από τοξικά χημικά προϊόντα «τα παντοτινά» που βρίσκονται σε καθημερινά προϊόντα όπως τα αντικολλητικά τηγάνια και τα αδιάβροχα ρούχα.

Οι πολυφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS), χημικές ουσίες που χρειάζονται πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να διασπαστούν στη φύση, έχουν συνδεθεί, μεταξύ άλλων καταγγελιών, με καρκίνο, στειρότητα και περιβαλλοντικές ζημιές.


Την Πέμπτη, ο αμερικανικός βιομηχανικός όμιλος 3Μ δήλωσε ότι θα καταβάλει έως και 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει πολυάριθμες αξιώσεις από δημόσια συστήματα ύδρευσης των ΗΠΑ που την κατηγορούν ότι μόλυνε τις προμήθειές τους με τους ρύπους.
Ρεκόρ συμφωνίας για το νερό στις ΗΠΑ

Η 3M δηλώνει ότι θα καταβάλει μεταξύ 10,5 και 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα 13 ετών σε δημόσια συστήματα ύδρευσης σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον έλεγχο και την επεξεργασία του νερού για PFAS.

Η συμφωνία, η οποία πρέπει να εγκριθεί από δικαστή, είναι η μεγαλύτερη που αφορά το πόσιμο νερό στην ιστορία των ΗΠΑ.

Επικεντρώνεται στη χρήση από την 3M πυροσβεστικών αφρών που περιέχουν PFAS, οι οποίοι κατηγορούνται ότι ρυπαίνουν τα υπόγεια ύδατα.

Η 3Μ, η οποία παράγει επίσης post-it σημειώσεις και μάσκες προσώπου Covid, δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι θα σταματήσει την παραγωγή ουσιών PFAS μέχρι το τέλος του 2025.
Ολλανδικές και βελγικές υποθέσεις

Τον Ιούλιο του 2022, η 3Μ συμφώνησε σε διακανονισμό ύψους 571 εκατομμυρίων ευρώ (612 εκατομμύρια δολάρια) με τη βελγική περιφέρεια της Φλάνδρας για την υποτιθέμενη ρύπανση από PFAS από το εργοστάσιό της στο Zwijndrecht, κοντά στην πόλη της Αμβέρσας.

Οι φλαμανδικές αρχές δημοσίευσαν μια μελέτη που έδειξε ότι οι άνθρωποι που ζούσαν κοντά στο εργοστάσιο είχαν υψηλά επίπεδα ενός τύπου PFAS στο αίμα τους.

Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, η κυβέρνηση της γειτονικής Ολλανδίας δήλωσε ότι θα ζητήσει αποζημίωση από την 3Μ για τη ρύπανση που προκάλεσε το ίδιο εργοστάσιο στον ποταμό Δυτικό Σέλντε.

Οι ολλανδικές αρχές προειδοποίησαν πέρυσι κατά της κατανάλωσης ψαριών, γαρίδων, μυδιών και άλλων προϊόντων από τον ποταμό.
Υπόθεση Dupont

Λίγες ημέρες πριν από τον μεγαλοδιακανονισμό που πέτυχε η 3Μ στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αμερικανικός χημικός γίγαντας DuPont και οι θυγατρικές του Chemours και Corteva ανακοίνωσαν στις αρχές Ιουνίου ότι θα καταβάλουν σχεδόν 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσουν τους ισχυρισμούς ότι μόλυναν πηγές νερού που εξυπηρετούν «τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών» με PFAS.

Η ταινία του 2019 “Dark Waters” με πρωταγωνιστή τον Μαρκ Ρούφαλο, σχετικά με μια ομαδική αγωγή που ασκήθηκε από ανθρώπους στη Δυτική Βιρτζίνια εναντίον της DuPont, κατασκευάστριας του νάιλον και του τεφλόν, για ρύπους στο πόσιμο νερό τους, βοήθησε στην ευαισθητοποίηση γύρω από τη ρύπανση από PFAS.

Η DuPont έχασε την υπόθεση μετά από 19 χρόνια δικαστικής μάχης.
Ο αυστραλιανός στρατός δέχεται πυρά


Τα χημικά για την πυρόσβεση ήταν στο επίκεντρο μιας ομαδικής αγωγής κατά της αυστραλιανής κυβέρνησης, την οποία διευθέτησε τον Μάιο.

Περίπου 30.000 άνθρωποι ισχυρίστηκαν ότι η χρήση από τον στρατό πυροσβεστικού αφρού που περιείχε PFAS είχε μολύνει τη γη γύρω από τις στρατιωτικές βάσεις και είχε μειώσει την αξία των ακινήτων.

Ζητούσαν αποζημίωση ύψους 132,7 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (88 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ).

Ο νομικός διακανονισμός ήταν εμπιστευτικός.

Πηγή: AFP, ertnews.gr

Σχόλια