Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Μπάρες & τσιπς εντομοπρωτεΐνης από το Εργαστήριο Εντομολογίας στο ράφι του καταστήματος

Μπάρες εντομοπρωτεϊνης, αλλά και τσιπς εντόμων είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε στο Εργαστήριο Εντομολογίας του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής...


Μπάρες εντομοπρωτεϊνης, αλλά και τσιπς εντόμων είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε στο Εργαστήριο Εντομολογίας του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με ξεναγό τον καθηγητή Εντομολογίας Χρήστο Αθανασίου και με τους μεταπτυχιακούς και υποψήφιες διδάκτορες του συγκεκριμένου τμήματος, το οποίο διαθέτει το μοναδικό στο είδος του Εργαστήριο Εντομολογίας της χώρας.


Εκατοντάδες τετραγωνικά αποτελούν τους χώρους έρευνας, με τον ανάλογο εξοπλισμό, καθώς και χώρους πειραματικής δοκιμής είτε σε στεγασμένους χώρους αναπαραγωγής εντόμων, είτε υπαίθριων χώρων, θέτοντας το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ένα βήμα ποιο κοντά στην πρωτοπορία της έρευνας και της σύνδεσή της με την παραγωγή.


Ήδη το Εργαστήριο Εντομολογίας προμηθεύει με γενετικό υλικό εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παραγωγής εντομο-αλευρων για ζωοτροφές και ιχθυοτροφές, ενώ παράλληλα και με δεδομένο ότι η ΕΕ έχει εγκρίνει 8 είδη εντόμων για βρώση από ανθρώπους, στο Εργαστήριο και σε πειραματικό στάδιο παρασκευάζονται τσιπς εντόμων και μπάρες ενέργειας με 70-80% εντομοπρωτείνη. Η έρευνα έχει προχωρήσει και αυτό που αναμένει είναι στην ουσία τoν υποψήφιο επενδυτή που θα τολμήσει να κάνει την επένδυση ενός προϊόντος ελληνικού.


Στην Ελλάδα και κυρίως σε καταστήματα υπερτροφών για αθλητικές ή σε καταστήματα υγιεινών τροφών, κυκλοφορούν σκευάσματα εντομοπρωτεινών, τα οποία ωστόσο είναι εισαγόμενα.


Στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στην Γαλλία, οι μπάρες και τα τσιπς γνωρίζουν μεγάλη αποδοχή από τους καταναλωτές και τα προϊόντα βρίσκονται τοποθετημένα στα ράφια των σούπερ- μάρκετ.


Μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής κ. Αθανασίου, υποστήριξε ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, βρίσκεται μέσα στο χάρτη της Ευρώπης, συμμετέχοντας στην ομάδα έργου του CIPROMED, που αποτελείται από 17 εταίρους από διαφορετικούς κλάδους του αγρο-διατροφικού τομέα, ενώ συμπεριλαμβάνει 8 Πανεπιστήμια και Ερευνητικούς Οργανισμούς, 8 εταιρείες και έναν μη κυβερνητικό οργανισμό, εκπρόσωποι των οποίων θα βρίσκονται το επόμενο διήμερο στο Βόλο για την συνάντηση του Cipromed.

Εντωμεταξύ, και για τις δυο επόμενες ημέρες εκπρόσωποι των εταίρων που συμμετέχουν στο ερευνητικό πρόγραμμα θα βρίσκονται στο Βόλο και στην Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με στόχο να εκτιμήσουν την πορεία των εργασιών και των συμπερασμάτων που προέκυψαν από άπειρες ώρες παρακολούθησης μέσα στα εργαστήριο της έρευνας, αλλά και να ανταλλάξουν την μέχρι τώρα εμπειρία.

Οι εταίροι προέρχονται από 7 Ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος, Μάλτα) και 3 μη Ευρωπαϊκές μεσογειακές χώρες (Τυνησία, Ισραήλ, Μαρόκο) και ένα από τα θέματα που τους απασχολούν είναι η αναγκαιότητα να εξελιχθούν ακόμα περισσότερα τα σύγχρονα ευρωπαϊκά συστήματα αγροτικής παραγωγής, αλλά στην χωρίς την υπερεκμετάλλευση και των φυσικών πόρων. Τουταντίον αναζητάνε τις βέλτιστες λύσεις για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών με πρώτη ύλη φιλική προς το περιβάλλον.


ΠΗΓΗ:ertnews.gr

Σχόλια