Ανδρέας Λυκουρέντζος: Άμεσα η εκτίμηση ΕΛΓΑ για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις στην Δυτική Μακεδονία

Άμεσα πρόκειται να γίνει η εξατομικευμένη εκτίμηση στις πληγείσες καλλιέργειες, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τα στ...


Άμεσα πρόκειται να γίνει η εξατομικευμένη εκτίμηση στις πληγείσες καλλιέργειες, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τα στελέχη του ΕΛΓΑ. Γι’ αυτό δεσμεύτηκε ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, που συμμετείχε, μέσω τηλεδιάσκεψης, στην ευρεία σύσκεψη που έγινε χθες, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιου Κασαπίδη, και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για το θέμα των ζημιών από τις βροχοπτώσεις.

Ο κ. Λυκοπυρέντζος τόνισε επίσης ότι, «ο οργανισμός θα καλύψει τις ζημίες εντός κανονισμού, ενώ για όσες είναι εκτός κανονισμού, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ επεσήμανε την ανάγκη να βρεθεί χρηματοδοτικό εργαλείο που θα λύσει το πρόβλημα καθώς στα ευρωπαϊκά εργαλεία υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί, γι’ αυτό πρέπει να βρεθεί τρόπος να πληρωθούν οι αγρότες και να συρρικνωθεί ο χρόνος των αποζημιώσεων.

Ο Περιφερειάρχης, έκανε αναλυτική παρουσίαση των ζημιών, που έγιναν από τις έντονες βροχοπτώσεις των προηγούμενων δύο μηνών, τόσο στις Π.Ε. της Περιφέρειας, όσο και στις ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες, ενημερώνοντας παράλληλα τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, πως σε κάθε Π.Ε. δημιουργήθηκαν επιτροπές σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, τον ΕΛΓΑ και τους παραγωγούς, ώστε να γίνει γρήγορα και αναλυτικά η καταγραφή των ζημιών και να αποσταλούν. 

Ο κ. Κασαπίδης ζήτησε από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον κανονισμό του οργανισμού για να ανακουφιστούν με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν οι άνθρωποι του πρωτογενή τομέα. 

Την έντονη ανησυχία τους εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων, για την κατάσταση που δημιούργησαν οι έντονες βροχοπτώσεις και τα ακραία καιρικά φαινόμενα στις καλλιέργειες τους, σημειώνοντας πως, άμεσα ο ΕΛΓΑ πρέπει να προχωρήσει τις διαδικασίες ώστε οι αγρότες να πληρωθούν από τις ζημιές.
πηγή: ertnews.gr

Σχόλια