Θεσσαλία: Ελάχιστη σοδειά στα πρώιμα, ελπίδες για τα όψιμα κεράσια στην επαρχία Αγιάς

Απελπιστική είναι η κατάσταση που επικρατεί στις τάξεις των παραγωγών κερασιού της επαρχίας Αγιάς, καθώς λόγω του παγετού της άνοιξης και εν...


Απελπιστική είναι η κατάσταση που επικρατεί στις τάξεις των παραγωγών κερασιού της επαρχίας Αγιάς, καθώς λόγω του παγετού της άνοιξης και εν συνεχεία των έντονων βροχοπτώσεων παρατηρείται ραγδαία μείωση της συγκομιζόμενης παραγωγής στις πρώιμες ποικιλίες. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Αγιάς «Κίσσαβος», Γιώργο Ζέικο, «το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στις πρώιμες ποικιλίες, στις οποίες η παραγωγή είναι σχεδόν μηδενική. 

Στις μεσοπρώιμες ποικιλίες, η συγκομιδή των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη, η παραγωγή επηρεάστηκε περισσότερο από τον παγετό και λιγότερο από τις βροχές. 

Η ποιότητα των κερασιών που γλίτωσαν από την κλιματική κρίση είναι καλή και υπάρχει ικανοποίηση για το μέγεθος και το χρωματισμό του προϊόντος. Όσον αφορά τις όψιμες ποικιλίες, οι παραγωγοί ελπίζουν να βοηθήσει ο καιρός μέχρι και τη συγκομιδή, για να μειωθεί η χασούρα».

Συνολικά, πάντως, το πρόσημο τη φετινή χρονιά είναι αρνητικό. Χαρακτηριστικό της έλλειψης κερασιών είναι ότι δεν υπάρχουν εξαγωγές, ενώ δεν έχουν ανοίξει και τα συσκευαστήρια - διαλογητήρια της περιοχής, οπότε η επεξεργασία γίνεται αναγκαστικά με το χέρι. Σχετικά με τις τιμές παραγωγού, στις πρώιμες ποικιλίες αυτές κυμάνθηκαν μεταξύ 4-5 ευρώ και στις μεσοπρώιμες 3-4 ευρώ για τα ποιοτικά κεράσια, ενώ για τα χτυπημένα από βροχή/παγετό η τιμή υποχωρεί στα 1-2,5 ευρώ/κιλό.

Όσον αφορά την αποζημίωση που ευελπιστούν οι παραγωγοί από τον ΕΛΓΑ, να σημειωθεί πως τα συνεργεία του Οργανισμού (τα οποία έχουν ενισχυθεί με έξτρα προσωπικό) επισκέπτονται καθημερινά τα χωράφια και καταγράφουν τα ποσοστά των ζημιών, αλλά σε καμία περίπτωση η αποζημίωση δεν μπορεί να αναπληρώσει το χαμένο εισόδημα.

Δυστυχώς, είναι η τέταρτη συνεχή χρονιά για το κεράσι της επαρχίας Αγιάς, που πλήττεται από την κλιματική κρίση, εξέλιξη που έχει γεμίσει με προβληματισμό για το μέλλον της παραγωγής, τους αγρότες της περιοχής.

Ανάλογα προβλήματα καταγράφονται και στον Τύρναβο, όπου τα κεράσια είναι μία εβδομάδα πιο πρώιμα από την Αγιά, καθώς και κει η ζημιά είναι ολοκληρωτική. «Οι βροχές τα άνοιξαν και τα σάπισαν, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να συλλέξουμε ούτε μία κλούβα ανά στρέμμα» δηλώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Στέλιος Τσικριτζής.


Σχόλια