Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά καλύτερη προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων για τα γεωργικά προϊόντα

Η Κομισιόν ζητά καλύτερη προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων για γεωργικά προϊόντα Εκτιμά ότι «οι αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών θα πρέπει ...


Η Κομισιόν ζητά καλύτερη προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων για γεωργικά προϊόντα
Εκτιμά ότι «οι αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών θα πρέπει να έχουν περισσότερα δικαιώματα και πόρους»

Τη θέση βάσει της οποίας θα διαπραγματευτεί με τα κράτη-μέλη της ΕΕ σχετικά με τους νέους κανόνες για τις γεωγραφικές ενδείξεις των γεωργικών προϊόντων ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα η Ολομέλεια της Κομισιόν.

Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι οι γεωγραφικές ενδείξεις, δηλαδή τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας που προσδιορίζουν προϊόντα που έχουν ιδιότητες ή είναι γνωστά λόγω φυσικών και ανθρώπινων παραγόντων που συνδέονται με τον τόπο προέλευσής τους, θα πρέπει να προστατεύονται καλύτερα στο διαδίκτυο.
Και για τον λόγο αυτόν, οι διαδικτυακοί τομείς («internet domains») που καταχρώνται το όνομα μιας ΓΕ πρέπει να κλείνουν αυτόματα ή να εκχωρούνται σε μια ομάδα παραγωγών που τη χρησιμοποιεί νόμιμα.

Μάλιστα, τονίζουν ότι, για τον σκοπό αυτόν, το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) θα πρέπει να θεσπίσει σύστημα προειδοποίησης για την καταχώριση ονομάτων τομέα στο διαδίκτυο.
Οι Γεωγραφικές Ενδείξεις προστατεύονται από την ΕΕ από τη δεκαετία του 1970.

Σήμερα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «το μητρώο ΓΕ της ΕΕ περιέχει σχεδόν 3.500 εγγραφές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν αξία πωλήσεων 74,8 δισ. ευρώ», ενώ «η αξία πώλησης ενός προϊόντος με προστατευόμενη ονομασία είναι συχνά διπλάσια από αυτή παρόμοιων προϊόντων χωρίς πιστοποίηση».

ΤΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Πέραν των παραπάνω, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά οι ΓΕ να προστατεύονται καλύτερα στα επεξεργασμένα προϊόντα, δηλαδή όσα περιέχουν ένα συστατικό ΓΕ δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να φέρουν το όνομα της ΓΕ, εκτός εάν το επιτρέπουν οι σχετικοί παραγωγοί.

Επιπλέον, υποστηρίζει ότι η καταχώριση των ΓΕ θα πρέπει να είναι ταχύτερη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα πρέπει να έχει μόνο πέντε μήνες περιθώριο για την καταχώριση νέας ΓΕ», ενώ «οι εθνικές αρχές θα πρέπει να διαχειρίζονται τα περισσότερα αιτήματα για αλλαγές στις υφιστάμενες καταχωρίσεις ΓΕ χωρίς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρειάζεται να τις ελέγξει εκ νέου».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο κείμενο που εγκρίθηκε, οι ευρωβουλευτές πιστεύουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει «μοναδική εμπειρογνωμοσύνη στον τομέα της γεωργίας και, ως εκ τούτου, εκείνη, και όχι το γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας, θα πρέπει να συνεχίσει να διαχειρίζεται το σύστημα των ΓΕ».

Τέλος, οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι «οι αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών θα πρέπει να έχουν περισσότερα δικαιώματα και πόρους» και «θα πρέπει να είναι υπεύθυνες για τη θέσπιση ελάχιστων προϋποθέσεων για τη χρήση μιας ονομασίας ΓΕ και την εποπτεία της ορθής χρήσης της».

Επίσης, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «οι αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών θα πρέπει να μπορούν να λαμβάνουν υποχρεωτικές χρηματοδοτικές συνεισφορές από όλους τους παραγωγούς του αγαθού που φέρει το χαρακτηρισμό ΓΕ».

Το κείμενο-θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου εγκρίθηκε με 603 ψήφους υπέρ, 18 κατά και 8 αποχές και αποτελεί τη βάση για τις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν με το Συμβούλιο της ΕΕ, μόλις εγκρίνει κι αυτό τη θέση του πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, ώστε να οριστικοποιηθεί η σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ως «σπάνια καλά νέα για τους γεωργούς μας, στηρίζοντας ένα πιο ανταγωνιστικό, βιώσιμο και ολοκληρωμένο αγροδιατροφικό σύστημα, προς όφελος των αγροτικών περιοχών μας» χαρακτηρίζει το κείμενο που εγκρίθηκε την 1η Ιουνίου 2023 ο εισηγητής, Ιταλός ευρωβουλευτής, Πάολο ντε Κάστρο.

«Η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα εξελίξει το σύστημα γεωγραφικών ενδείξεων, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 80 δισ. ευρώ για την ΕΕ και αντιπροσωπεύει την παγκοσμίως αναγνωρισμένη αριστεία του αγροδιατροφικού τομέα της ΕΕ», αναφέρει σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Aμέσως μετά προσθέτει:

 «Οι γεωγραφικές ενδείξεις αντιπροσωπεύουν όχι μόνο την οικονομική και κοινωνική μας κληρονομιά, αλλά αποτελούν επίσης ένα κρίσιμο εργαλείο για τη δημιουργία οικονομικής αξίας χωρίς την ανάγκη επένδυσης δημόσιων πόρων.

Χάρη στην ισχυρή εντολή που ψηφίστηκε σήμερα, έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία να καταλήξουμε σε μια φιλόδοξη συμφωνία με το Συμβούλιο σχετικά με ένα ισχυρότερο σύστημα γεωγραφικών ενδείξεων, το οποίο θα μπορεί πραγματικά να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παραγωγών μας».

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «εγκρίνοντας το παρόν ψήφισμα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών για μείωση της τυποποίησης των προϊόντων και αναγνώριση τοπικών και περιφερειακών πολιτιστικών και παραγωγικών ιδιαιτεροτήτων, όπως εκφράστηκαν στις προτάσεις 12(3) των προτάσεων της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης».

Σχόλια