Δήμος Βοΐου: Οι βροχοπτώσεις έφεραν ακαρπία & αδυναμία συγκομιδής σε φακές, ρεβύθια & τριφύλλια

Οι καθημερινές έντονες βροχοπτώσεις εδώ και δυο μήνες περίπου, να έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα παραγώμενα προϊόντα του Δήμου Βοΐ...


Οι καθημερινές έντονες βροχοπτώσεις εδώ και δυο μήνες περίπου, να έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα παραγώμενα προϊόντα του Δήμου Βοΐου, φακές, ρεβύθια και τριφύλλια.

Οι αγρότες βλέπουν την σοδειά τους να καταστρέφεται, 15 μέρες πριν την συγκομιδή, ανήμποροι να τη σώσουν, αφού οι βροχοπτώσεις έχουν σαπίσει στο σύνολό τους τις καλλιέργειες, ενώ σχεδόν ανύπαρκτος είναι ο καρπός σε φακές και ρεβύθια.

Εκατοντάδες στρέμματα όπου καλλιεργούνται τα γνωστά ποιοτικά όσπρια Βοΐου, έχουν καλυφθεί από αγριολούλουδα και χόρτα με αποτέλεσμα να “πνίγουν” τις καλλιέργειες. Αθέριστα παραμένουν επίσης χιλιάδες στρέμματα τριφυλλιού, με τις βροχοπτώσεις να αποτελούν τη βασική αιτία. Χρειάζονται τουλάχιστον 4 με 5 μέρες καλού καιρού, για να κόψουν το τριφύλλι, να το αποξηράνουν και να το δεματοποιήσουν για να το προωθήσουν στις κτηνοτροφικές μονάδες.

Ανησυχία υπάρχει και για τις άλλες καλλιέργειες όπως την κόκκινη πιπεριά, καρπούζια και πεπόνια αλλά και για τα καπνά, που εξαιτίας των βροχοπτώσεων καθυστέρησε η φυτεία.


Τόσο ο Πρόεδρος του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συλλόγου Βοΐου Αβραάμ Εγρές όσο και οι παραγωγοί Κώστας Kαραγιώργος και Στέφανος Παντούδης από το Καλονέρι Κοζάνης που μίλησαν στην ΕΡΤ ζητούν τη στήριξη της πολιτείας, την αλλαγή καταστατικού του ΕΛΓΑ, καθώς δεν προβλέπεται αποζημίωση για ακαρπία και ζημιά στην παραγωγή από βροχοπτώσεις. Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση καθώς όπως υποστηρίζουν, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν, με το κόστος παραγωγής να είναι ιδιαίτερα υψηλό και λόγω των συνθηκών δεν θα έχουν κανένα εισόδημα, ενώ θα υπάρξει και έλλειψη στην αγορά.

Στην περιοχή του Βοΐου δραστηροποιούνται 250 περίπου αγρότες με τις οικογένειές τους και τα καλλιεργήσιμα στρέμματα αγγίζουν τις 25 χιλιάδες σε μια εύφορη γη. Εν τω μεταξύ το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι αγρότες στα γειτονικά Γρεβενά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το επόμενο διάστημα οι αγρότες θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις με παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ στην Κοζάνη.


πηγή: ertnews.gr

Σχόλια