Ε. Λέκκας για το Νόβα Καχόβκα: Μεγάλη οικολογική καταστροφή για χρόνια – Το φράγμα ανατινάχθηκε σε κομβικά σημεία

Για την μεγάλη οικολογική καταστροφή που προκάλεσε η καταστροφή του φράγματος Νόβα Καχόβκα στην Ουκρανία και το στρατηγικό χτύπημα στο σημαν...


Για την μεγάλη οικολογική καταστροφή που προκάλεσε η καταστροφή του φράγματος Νόβα Καχόβκα στην Ουκρανία και το στρατηγικό χτύπημα στο σημαντικό υδροηλεκτρικό έργο από άγνωστους σαμποτέρ μίλησε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας εστιάζοντας στις μακροχρόνιες συνέπειες που θα αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι.

«Έχουμε να κάνουμε με μία μεγάλη οικολογική καταστροφή στο περιβάλλον από την ανατίναξη του φράγματος» δήλωσε ο κ. Λέκκας επισημαίνοντας ότι το Νόβα Καχόβκ στη νότια Ουκρανία ανατινάχθηκε σε κομβικά σημεία έτσι ώστε να μπορέσει το νερό να φύγει κατευθείαν προς τα κατάντη (καθοδικά σημεία)» και να πλημμυρίσει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα τις περιοχες εξήγησε ο κ. Λέκκας.

Εκτός από την αλλαγή της μορφολογίας στην περιοχή που θα δυσκολέψει την ουκρανική αντεπίθεση ο κ. Λέκκας επισήμανε ότι πλέον «έχουμε να κάνουμε με μία μόλυνση των υπόγειων υδροφόρων οριζόντων από τα φερτά υλικά αλλά και μία επικάλυψη μιας πολύ μεγάλης επιφάνειας, μήκους περίπου 500 χιλιομέτρων με στρώματα λάσπης πάχους έως ενός μέτρου, τα οποία θα είναι μόνιμα πάνω σε μία καλλιεργήσιμη περιοχή. Οι επιπτώσεις θα είναι πολύ μεγάλες» εκτίμησε ο Έλληνας επιστήμονας, μη παραλείποντας να κάνει αναφορά και στην απόθεση βαρέων μετάλλων στην ευρύτερη περιοχή με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των κατοίκων και τη διατροφική αλυσίδα.
Μεταβολές στο έδαφος, τον αέρα και στο υπέδαφος

«Έχουμε ουσιαστικά να κάνουμε με μία τροφοδότηση της Βόρειας Μαύρης Θάλασσας με όλα αυτά τα φερτά υλικά που δεν είναι μόνο στερεά υλικά από γεωλογικούς σχηματισμούς και νερό, αλλά όλα αυτά τα οποία παρασύρει στην πορεία του το νερό» είπε προσθέτοντας ότι τελικός αποδέκτης της ρύπανσης που προκλήθηκε θα είναι το θαλάσσιο περιβάλλον.

«Τοξικές ουσίες, πετρέλαιο… Τα πάντα μπορούν να έχουν ενσωματωθεί στη ροή του νερού. Έχουμε να κάνουμε με ένα μείγμα εκρηκτικό από άποψη μόλυνσης» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ που μελετά τις οικολογικές συνέπειες που προκάλεσε η ανατίναξη του φράγματος και το άδειασμα της υδατοδεξαμενής του στον ποταμό Δνείπερο.

«Η διασπορά των βαρέων μετάλλων θα παραμένει μόνιμα στην περιοχή για χιλιάδες χρόνια. Έχουμε να κάνουμε με μόνιμες μεταβολές στην επιφάνεια της γης, στον αέρα αλλά και στο υπέδαφος» είπε.

Μελετώντας το συμβάν από την σκοπιά της κλιματικής αλλαγής εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα συμβάλλει στη μεταβολή και τη ευαλωτότητά της λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η αλλαγή της μορφολογίας και της επιφάνειας που αναπτύσσεται το υδάτινο στοιχείο επιφέρει αλλαγές στο μικροκλίμα, οι οποίες μπορούν να τροφοδοτήσουν κλιματική κρίση. Μπορούν να τροφοδοτήσουν φαινόμενα τα οποία να ενισχύσουν όλα αυτά που βλέπουμε, μία επιταχυνόμενη δηλαδή διαδικασία ακραίων φαινομένων τα οποία μπορεί να πλήξουν την περιοχή».

Όσον αφορα τις επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή επισήμανε ότι αυτή η τεράστια περιοχή που είναι και ο σιτοβολώνας της περιοχής περιοχής, θα την μετατραπεί σε άγονη γη για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα με ότι αυτό συνεπάγεται για την παγκόσμια αγορά σιτηρών και ελαίων.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ, ertnews.gr

Σχόλια