Το κόστος «εξανεμίζει» το κέρδος σε κριθάρι & σιτηρά

Του Γ. Γκαντέλου Μια δύσκολη εξίσωση καλούνται φέτος να λύσουν οι αγρότες που έχουν καλλιεργήσει κριθάρι και σιτάρι, καθώς υπολογίζοντας τα ...


Του Γ. Γκαντέλου

Μια δύσκολη εξίσωση καλούνται φέτος να λύσουν οι αγρότες που έχουν καλλιεργήσει κριθάρι και σιτάρι, καθώς υπολογίζοντας τα καλλιεργητικά έξοδα με χαρτί και μολύβι και εκτιμώντας ότι θα λάβουν μια σχετικά καλή παραγωγή, δεν φαίνεται να προκύπτει θετικό πρόσημο σύμφωνα με τις τρέχουσες τιμές που υπάρχουν στα προϊόντα.

Συγκεκριμένα, με έξοδα της τάξης των 85-95 ευρώ ανά στρέμμα για το κριθάρι και 100-120 ευρώ ανά στρέμμα για το σιτάρι, άνθρωποι της γεωργίας προειδοποιούν ότι δύσκολα μπορεί να επιβιώσει αγρότης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον πρωτογενή τομέα και τις τοπικές οικονομίες. Με μια παραγωγή 450 κιλών στο κριθάρι με την τρέχουσα εμπορική τιμή στα 16 λεπτά/κιλό, τα έσοδα αγγίζουν μόλις τα 72 ευρώ, αρκετά κάτω από τα καλλιεργητικά έξοδα.

Όσον αφορά τις συμβάσεις με τις ζυθοποιίες η τιμή διαμορφώνεται υψηλότερα στα 24 λεπτά, αλλά για μέρος της παραγωγής περίπου 420 κιλών το υπόλοιπο πωλείται με την εμπορική τιμή.

Σε αυτήν την περίπτωση το κόστος του σπόρου είναι αυξημένο λόγω της πιστοποίησης. Στα σιτηρά με την ίδια παραγωγή των 450 κιλών/στρέμμα και με 25 λεπτά του ευρώ πώληση τα έσοδα ανέρχονται σε 112,5 ευρώ/στρέμμα και συμψηφίζονται σχεδόν με τα έξοδα καλλιέργειας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν μένει κέρδος στους αγρότες.

Και στις δύο περιπτώσεις τα καλλιεργητικά κόστη αναφέρονται σε ιδιόκτητη γη και όχι σε γη με ενοίκιο, που εκεί το κόστος αυξάνεται επιπλέον 45-60 ευρώ/στρέμμα, κάνοντας απαγορευτική την καλλιέργεια σε μισθωμένα χωράφια.

Η τρέχουσα κατάσταση δημιουργεί σοβαρή ανησυχία στον πρωτογενή τομέα, καθώς οι αγρότες βρίσκονται φέτος με την πλάτη στον τοίχο, κάνοντας αναγκαίες και άμεσες τις όποιες παρεμβάσεις χρειάζονται για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.πηγή: (eleftheria.gr)

Σχόλια