Οργανώνει την άμυνά της κατά της Xylella fastidiosa η Πορτογαλία

Το εθνικό πρόγραμμα ερευνών στην Πορτογαλία βοήθησε στην ανίχνευση του βακτηρίου καραντίνας Xylella fastidiosa σε διάφορες περιοχές της χώρα...

Το εθνικό πρόγραμμα ερευνών στην Πορτογαλία βοήθησε στην ανίχνευση του βακτηρίου καραντίνας Xylella fastidiosa σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως επισημαίνει το δίκτυο προειδοποίησης και φυτοϋγειονομικών πληροφοριών της Ανδαλουσίας (RAIF). 

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το Oleorevista και τη DGAV, έχουν καταγραφεί 15 κρούσματα-προσβολές, έξι από αυτά στο βόρειο τμήμα της χώρας (Porto, Alijó, Baiao, Bougado και Mirandela), πέντε στην κεντρική περιοχή (Fundao, Gandaras, Mazarres, Monte Redondo και Povoa de Midoes), τρία στην περιοχή της Λισαβόνας/Κοιλάδας του Τάχο (Λισαβόνα, Σίντρα και Palmela) και ένα στο νότο (Tavira-Algarve). Σε όλες τις περιπτώσεις έχει καθοριστεί μια οριοθετημένη περιοχή-ζώνη και αυτές είναι σε ισχύ, με εξαίρεση την τελευταία (που βρίσκεται στο Algarve), η οποία έχει πλέον καταργηθεί.

Οι πληροφορίες αυτές μπορούν να επιβεβαιωθούν στην ιστοσελίδα της DGAV – Γενική Διεύθυνση Τροφίμων και Κτηνιατρικών Υποθέσεων του πορτογαλικού Υπουργείου Γεωργίας.

Βόρειο τμήμα

Η πρώτη ανίχνευση στην Πορτογαλία διαγνώστηκε τον Ιανουάριο του 2019 στην περιοχή του Πόρτο, ταυτοποιώντας το υποείδος multiplex (ST7). Μετά από διαδοχικές ανιχνεύσεις, η οριοθετημένη περιοχή επεκτείνεται τόσο σε έκταση όσο και σε σχέση με τον αριθμό των ειδών φυτών-ξενιστών στα οποία έχει ανιχνευθεί (77 επί του παρόντος). Μια πρόσφατη επικαιροποίηση της επιδημίας που δημοσιεύθηκε από τις πορτογαλικές φυτοϋγειονομικές αρχές (Δεκέμβριος 2022) αποκάλυψε την πρώτη ανίχνευση της Xylella fastidiosa σε εσπεριδοειδή εντός της ΕΕ. Η ανάλυση των δειγμάτων επέτρεψε την ταυτοποίηση του υποείδους fastidiosa ως υπεύθυνου, το οποίο εμφανίζεται πολύ σπάνια στα εσπεριδοειδή. Συγκεκριμένα, θετικά δείγματα εντοπίστηκαν στα Citrus limon (λεμονιά), C. paradisi (γκρέιπφρουτ), C. reticulate(μανταρίνι) και C. sinensis (γλυκό πορτοκάλι). Οριοθετήθηκε η περιοχή του Πόρτο. Επιπροσθέτως, από τον Νοέμβριο του 2022, καταγράφηκαν περαιτέρω ανιχνεύσεις στο βόρειο τμήμα της χώρας, με αποτέλεσμα τη δημιουργία 5 νέων οριοθετημένων περιοχών.
Εικόνα 1. Οριοθετημένες περιοχές για το βακτήριο Xyllela fastidiosa στη μητροπολιτική περιοχή του Πόρτο


Κεντρικό τμήμα

Από τον Οκτώβριο του 2022, μια σειρά από ανιχνεύσεις του βακτηρίου Xylella fastidiosa έχουν εντοπιστεί στο κεντρικό τμήμα της χώρας, με αποτέλεσμα τη δημιουργία 5 οριοθετημένων ζωνών. Η παρουσία του βακτηρίου ανιχνεύθηκε στην Αμυγδαλιά (υποείδη fastidiosa και multiplex), στο Θυμάρι καθώς και στην Ελιά (sub. multiplex).

Λισαβόνα και περιοχή της κοιλάδας του Τάγου

Τον Αύγουστο του 2021, οι πορτογαλικές φυτοϋγειονομικές αρχές κοινοποίησαν στην Επιτροπή ένα πρώτο κρούσμα στην περιοχή, συγκεκριμένα στη μητροπολιτική περιοχή της Λισαβόνας. Ακολούθως, το Σεπτέμβριο και το Δεκέμβριο του 2022 διαγνώστηκαν νέα θετικά προσβολές του βακτηρίου οι οποίες οδήγησαν στην επέκταση της οριοθετημένης περιοχής. Τα βακτήρια ταυτοποιήθηκαν σε 4 είδη φυτών (αγριελιά, δενδρολίβανο, παραδεισένιο δέντρο και lavandula dentata) και, όπου ήταν δυνατόν, ταυτοποιήθηκε το υποείδος fastidiosa (ST2). Τον Σεπτέμβριο του 2022, μετά από ανίχνευση στο Colares (Δήμος Sintra), δημιουργείται νέα οριοθετημένη περιοχή.

Το Νοέμβριο του 2022, δημιουργήθηκε μια νέα οριοθετημένη περιοχή στον δήμο Palmela, λόγω της ανίχνευσης του βακτηρίου σε δείγμα φελλοφόρου δρυός (Quercus suber). Οι εργαστηριακές δοκιμές για την ταυτοποίηση του υποείδους ήταν ασαφείς.


Εικόνα 2. Οριοθετημένες περιοχές για το βακτήριο Xyllela fastidiosa στη μητροπολιτική περιοχή της Λισαβόνας


Νότιο τμήμα: Algarve

Τον Αύγουστο του 2021 επιβεβαιώθηκε η παρουσία του βακτηρίου Xylella fastidiosa σε δείγμα δεντρολίβανου που εντοπίστηκε σε φυτώριο που βρίσκεται στο δήμο Tavira. Κατά συνέπεια, οριοθετήθηκε μια περιοχή, ελήφθησαν μέτρα εκρίζωσης και η περιοχή ερευνήθηκε εντατικά από τις επίσημες υπηρεσίες.

φωτο αρχείου , προσβολή από xylella f. olivenews.gr

πηγή:olivenews.gr

Σχόλια