ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΥ - 1 Ιουλίου

Του Δημήτρη Μιχαηλίδη* Την Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2023, στις 21.30 κάλεσε ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής στο διαδίκτυο σε ανοικτό...


Του Δημήτρη Μιχαηλίδη*

Την Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2023, στις 21.30 κάλεσε ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής στο διαδίκτυο σε ανοικτό δημόσιο Διοικητικό Συμβούλιο με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Συνεργατισμού.

Στο https://www.facebook.com/100063644853541/videos/840026090871297 είναι αναρτημένη όλη η συζήτηση στην οποία, με οικοδέσποινα την κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφο, 6932094231, συμμετείχαν οι: Αθηνά Μιχαηλίδου, Ζαφείρης Ναστούλης, Θανάσης Νόβας, Πρόδρομος Καλαϊτζής, Γιάννης Κοντογιάννης (πρόεδρος), Νίκος Δημόπουλος, Ιωάννα Σαπουνάκη, Μάνος Καπαράκης και Δημήτρης Μιχαηλίδης (ΑγροΝέα).

Το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου, δηλαδή για εφέτος 1 Ιουλίου 2023, έχει προσδιοριστεί η Διεθνής Ημέρα Συνεργατισμού (International Day of Cooperatives) από τον ΟΗΕ και από την Διεθνή Συμμαχία Συνεργατισμού (International Cooperative Alliance (ICA). 
Ο κ Γιάννης Κοντογιάννης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής εξήγησε ότι το κοινωνικό «ζυμωτήριο» όπου οικοδομούνται επαρκείς προσωπικές σχέσεις που αυξάνουν την εμπιστοσύνη και αλληλοβοήθεια μεταξύ συνανθρώπων, είναι οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, όπως οι σύλλογοι, τα σωματεία, οι ενώσεις, οι επιτροπές, οι εθελοντικές δομές, οι πολιτιστικές οργανώσεις κλπ.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής εργάζεται συστηματικά για την ανάπτυξη εμπιστοσύνης και αλληλοβοήθειας μεταξύ των συμπολιτών σε κάθε περιοχή της Αττικής, ευελπιστώντας ότι έτσι προωθεί την ανάπτυξη συνεργατικών δομών στον πρωτογενή τομέα στην Αττική.

Στους Συνεργατισμούς (Συνεταιρισμούς κατά την ελληνική αδόκιμη μεταφραστική πρακτική) διακρίνοντα οι Συνεργατικές Αξίες και Αρχές όπως εξελίχθησαν από την εποχή (1844) του πρώτου καταναλωτικού συνεταιρισμού στο Rochdale (Μάντσεστερ) της Αγγλίας, από τους «Οι δίκαιους Σκαπανείς του Rochdale» (με μέλη 27 άνδρες & 1 γυναίκα).

Οι συνεργατικές επιχειρήσεις βασίζονται στις αξίες (VALUES): της αυτοβοήθειας, της αυτοευθύνης, της δηµοκρατίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης.

Σύμφωνα µε τη συνεργατική παράδοση, τα µέλη των συνεργατικών επιχειρήσεων πιστεύουν στις ηθικές αξίες: της εντιμότητας, της ειλικρίνειας, της κοινωνικής ευθύνης και της μέριμνας για τους άλλους.

Οι συνεργατικές αρχές (PRINCIPLES) είναι: 1. Εθελοντική και ανοικτή συμμετοχή, 2. Δημοκρατικός έλεγχος των µελών, 3. Οικονομική συμμετοχή των µελών, 4. Αυτονομία και ανεξαρτησία, 5. Εκπαίδευση, κατάρτιση και πληροφόρηση, 6. Συνεργασία μεταξύ συνεργατικών επιχειρήσεων & 7. Κοινοτικό ενδιαφέρον.

Οι βασικότεροι άξονες της συνεργατικής κοινωνικής πολιτικής, µε την ευρύτερη έννοια του όρου, είναι η αύξηση του εθνικού προϊόντος, η αναδιανομή του εισοδήματος και του πλούτου, η περιφερειακή ανάπτυξη και η προώθηση προγραμμάτων κοινωνικού χαρακτήρα.

Θεματοφύλακας όλων των παραπάνω είναι το ICA- International Cooperative Alliance (Διεθνής Συμμαχία Συνεργατισμού), όπου μετέχουν όλες οι συνεργατικές δομές, γίνονται αποδεκτές δομές και οργανώσεις, ελέγχονται και πιστοποιούνται.

Από την Ελλάδα δεν μετέχει καμιά δομή (ή ακόμα και συνεργατισμός-συνεταιρισμός), εκτός από την Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Συνεταιρισμών, ενώ με την ιδιότητα του παρατηρητή μετέχει ΜΟΝΟ το Δίκτυο ΚΑΠΑ (Κοινωνικής Αλληλεγγύης-Περιφερειακής Ανάπτυξης, www.diktio-kapa.coop ). Ο κ Λουκάς Μπρέχας ενημέρωσε ότι στο Δίκτυο ΚΑΠΑ λειτουργεί Κέντρο Υποστήριξης & Ανάπτυξης Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, με τεράστια, για εθελοντική οργάνωση, βιβλιοθήκη με πάνω από 25.000 σελίδες κειμένων για τους Συνεργατισμούς και πολλά video.

«Συνεργατισμός» είναι μια αυτόνομη οργάνωση προσώπων που συνδέονται εθελοντικά µε σκοπό να εξυπηρετήσουν τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες και επιδιώξεις τους µέσω μιας συμμετοχικής και δημοκρατικά ελεγχόμενης επιχείρησης.

Τουλάχιστον το 12% των ανθρώπων στη γη είναι συνεργάτης σε κάποιον από τους 3 εκατομμύρια συνεργατισμούς στη γη. Οι συνεργατισμοί παρέχουν θέσεις εργασίας στο 10% του απασχολούμενου πληθυσμού και οι τριακόσιοι μεγαλύτεροι συνεργατισμοί ή αλληλασφαλιστικές εταιρείες παράγουν 2.146 δισεκατομμύρια δολάρια σε κύκλο εργασιών, παρέχοντας παράλληλα τις υπηρεσίες και τις υποδομές που χρειάζεται η κοινωνία για να ευημερήσει (World Cooperative Monitor).

Οι συνεργατισμοί (συνεταιρισμοί στην Ελλάδα) είναι επιχειρήσεις που βασίζονται στην ηθική, τις συνεργατικές αξίες και τις συνεργατικές αρχές. Μέσω της αυτοβοήθειας και της ενδυνάμωσης, της επανεπένδυσης στις κοινότητές τους και της φροντίδας για την ευημερία των ανθρώπων και του κόσμου στον οποίο ζούμε, οι συνεργατισμοί καλλιεργούν ένα μακροπρόθεσμο όραμα για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική ανάπτυξη και περιβαλλοντική ευθύνη.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής τόνισε ότι το συνεργατικό κίνημα θα γιορτάσει τη Διεθνή Ημέρα Συνεταιρισμών 2023 με το σύνθημα «Συνεργατισμοί για τη βιώσιμη ανάπτυξη», ώστε να δειχθεί πώς ο συνεργατικός τρόπος εργασίας, εμπνευσμένος από τις συνεργατικές αξίες και αρχές, στοχεύσει την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) ως μέρος του DNA του. Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής οργάνωσε την ανοικτή δημόσια συζήτηση την Τετάρτη, 28 Ιουν 2023, τις 21.30, όπως κάθε Τετάρτη για πάνω από 250 συζητήσεις τα τελευταία 2,5 χρόνια, που όλες βρίσκονται αναρτημένες στο facebook στο προφίλ του «ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ».

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής έχει τα τελευταία χρόνια διαμορφώσει με δημόσιες συζητήσεις και δημοσιοποιήσει το «ΟΡΑΜΑ 2040» (2021) και το «Νέα ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΥΠΑΙΘΡΟΥ 2040» (2022) τα οποία προωθούν την Βιώσιμη Ανάπτυξη, με ορίζοντα αποτελέσματος το 2040.

Η Επιτροπή για την Προώθηση των Συνεργατισμών (COPAC) είναι μια πολυμερής σύμπραξη παγκόσμιων δημόσιων και ιδιωτικών ιδρυμάτων που υποστηρίζει τις ανθρωποκεντρικές και αυτοσυντηρούμενες συνεργατικές επιχειρήσεις ως ηγέτες στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Αποτελείται από τη Διεθνή Συνεταιριστική Συμμαχία (ICA), το Τμήμα Οικονομικών & Κοινωνικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (UNDESA), τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO), το Διεθνές Κέντρο Εμπορίου (ITC), τον Οργανισμό Τροφίμων & Γεωργίας (FAO) και το Ινστιτούτο Ερευνών για την Κοινωνική Ανάπτυξη (UNRISD).

Από τις συνεργατικές Αρχές απορρέει η τριπλή ιδιότητα του µέλους μιας συνεργατικής επιχείρησης. (1) Το µέλος έχει την ιδιότητα του ιδιοκτήτη αφού συμμετέχει υποχρεωτικά στο κεφάλαιο της συνεργατικής επιχείρησης. (2) Το µέλος έχει την αρμοδιότητα να ασκεί έλεγχο στη διοίκηση και να εγκρίνει ή να απορρίπτει τις πράξεις της και (3) το µέλος είναι το άτομο το οποίο χρησιμοποιεί την επιχείρηση ως πελάτης. Επιγραμματικά μπορεί να λεχθεί ότι το µέλος συγκεντρώνει ταυτόχρονα την ιδιότητα του ιδιοκτήτη, του πελάτη και του διευθύνοντος προσώπου. Οι συνεργατισμοί είναι εργαλεία αυτοβοήθειας …

Στην Ελλάδα οι επιλογές της βουλευτικής και της εκτελεστικής εξουσίας έχουν διαμορφώσει «κάτι», που ονομάζεται «συνεταιρισμός», το οποίο κρατάει ονομαστικά στοιχεία από την συνεργατική ηθική, τις συνεργατικές αξίες και τις συνεργατικές αρχές, αλλά είναι στην ουσία «κακέκτυπο» εταιρείας της κερδοσκοπικής ιδιωτικής οικονομικής, «ακρωτηριάζοντας» τις δυνατότητες & επιλογές της ελληνικής κοινωνίας και των ανθρώπων της. Πάντα με το «πολιτικό excuse» του εφικτού …. (δυστυχώς!), ενώ ταυτόχρονα νοθεύεται η Κοινωνική Οικονομία επαρκώς, ώστε να μην μπορεί να επιτελέσει αποτελεσματικά τον ρόλο της, παριστάνοντας κάτι άλλο …

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη (6998282382) πιστεύοντας στην συμβολή της κτηνοτροφίας στην αειφορία του περιβάλλοντος και στην σημαντικότητα της άϋλης πολιτιστικής κληρονομίας στην βιωσιμότητα των κοινωνιών ανακοίνωσε την οργάνωση της εκδήλωσης «Τα Μονοπάτια της τροφής μας» που θα ξεκινήσει το ΣαββατοΚύριακο, 21 & 22 Οκτ 2023, στην Αθήνα, εξυμνώντας τους παραγωγούς πραγματικού πλούτου και τα τσελιγκάτα, που ήταν μια μορφή πετυχημένου-αποτελεσματικού συνεργατισμού …

*Δημήτρης Μιχαηλίδης,

ΑγροΝέα, AgroBus

Σχόλια