Θεσσαλία:Στο «κόκκινο» η αγωνία λόγω του παρατεταμένου καύσωνα για τους Παραγωγούς

Όσο θα «χτυπάει κόκκινο» ο υδράργυρος στον θεσσαλικό κάμπο, τόσο θα αυξάνεται η αγωνία των παραγωγών για την τύχη των προϊόντων τους, τα οπο...


Όσο θα «χτυπάει κόκκινο» ο υδράργυρος στον θεσσαλικό κάμπο, τόσο θα αυξάνεται η αγωνία των παραγωγών για την τύχη των προϊόντων τους, τα οποία, όπως είναι λογικό, στρεσάρονται θερμικά, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, με κίνδυνο την ποιοτική και ποσοτική τους υποβάθμιση.

Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στα υπαίθρια κηπευτικά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Νομού Λάρισας, Δημήτρη Πούρικα, «η ντομάτα έχει ζημιά, καθώς ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής της έχει καεί από τον καύσωνα. Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν κι άλλα φυτά, όπως το κουνουπίδι, το πράσο, τα λάχανα, οι κορυφές των οποίων επίσης έχουν «καεί». Σε αυτά το πρόβλημα θα φανεί το φθινόπωρο, όταν και θα ξεκινήσει η συγκομιδή. 

Ήδη αρκετοί παραγωγοί προχωρούν σε μεταφυτεύσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αύξηση των καλλιεργητικών εξόδων. Εξέλιξη δυσμενή, αν συνυπολογίσουμε και τις ζημιές που σημειώθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις του Μαΐου. Μειωμένη παραγωγή φαίνεται να έχουμε και σε αρκετές ποικιλίες του επιτραπέζιου σταφυλιού» καταλήγει ο παραγωγός.

Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν επηρεάσει το καρπούζι και το πεπόνι, η συγκομιδή των οποίων κορυφώνεται τις επόμενες μέρες. Ο παρατεταμένος καύσωνας στρεσάρει επικίνδυνα το φυτό, παρά τα συνεχή ποτίσματα που γίνονται και υποβαθμίζει την ποιότητα.

Να σημειωθεί ότι ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ καλύπτει ζημιές που προκλήθηκαν από υψηλές θερμοκρασίες, χωρίς, ωστόσο, μέχρι στιγμής να έγιναν αναγγελίες ζημιών στα κηπευτικά για υποβολή αιτήσεων, παρά μόνο στη βιομηχανική ντομάτα, κυρίως στην επαρχία Φαρσάλων.

Έντονα προβληματισμένοι είναι και οι παραγωγοί δέντρων της επαρχίας Τυρνάβου, όπου έχει ξεκινήσει η συγκομιδή σε ροδάκινα και αχλάδια. Τα συγκεκριμένα φρούτα παρουσιάζουν συμπτώματα εγκαύματος, τα οποία αποτυπώνονται στο χρώμα (φωτ.) και αναμένεται ποιοτική υποβάθμιση.

Τέλος, όσον αφορά το βαμβάκι, οι παραγωγοί έχουν αυξήσει τα ποτίσματα, δεν φαίνεται να ανησυχούν, απεναντίας θεωρούν ότι τα 40άρια συμβάλλουν στην αντιμετώπιση με φυσικό, βιολογικό τρόπο των προσβολών του φυτού από σκουλήκι.


Γ.Ρ.

Σχόλια