Σιτάρι: Σκαρφάλωσε σε υψηλό πενταμήνου

Σε υψηλό πενταμήνου σκαρφάλωσαν σήμερα οι τιμές του σιταριού μετά τις ρωσικές επιθέσεις κατά των ουκρανικών λιμανιών που μεταφέρουν τα σιτηρ...


Σε υψηλό πενταμήνου σκαρφάλωσαν σήμερα οι τιμές του σιταριού μετά τις ρωσικές επιθέσεις κατά των ουκρανικών λιμανιών που μεταφέρουν τα σιτηρά.

Σύμφωνα με τους Financial Times, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού που διαπραγματεύονται στο Σικάγο αυξήθηκαν έως και 2,6%, στα 7,7725 δολάρια ανά μπουσέλ, στο πιο υψηλό σημείο τους από τα μέσα Φεβρουαρίου, για να υποχωρήσουν πριν από λίγο στα 748 δολάρια.

Σημειώνεται ότι οι τιμές του σιταριού έφτασαν σε επίπεδα-ρεκόρ φέτος, ως αποτέλεσμα της εισβολής της Μόσχας στη γειτονική χώρα καθώς Ρωσία και Ουκρανία παράγουν περίπου το 30% του παγκόσμιου εμπορεύσιμου σιταριού, εγείροντας ανησυχίες για τις ελλείψεις.

Οι τιμές αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από την υπό τον ΟΗΕ συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Τη Δευτέρα, επίθεση ρωσικού drone κατέστρεψε ένα σιλό αποθήκευσης σιτηρών στο ουκρανικό λιμάνι Ρένι.

Σχόλια