Κλιματική αλλαγή: Ο πλανήτης πλήττεται από συνεχόμενα κύματα καύσωνα

Το καλοκαίρι μόλις ξεκίνησε στο βόρειο ημισφαίριο, αλλά ήδη έντονα κύματα ζέστης πλήττουν πολλές περιοχές του κόσμου, από την Ευρώπη ως την ...


Το καλοκαίρι μόλις ξεκίνησε στο βόρειο ημισφαίριο, αλλά ήδη έντονα κύματα ζέστης πλήττουν πολλές περιοχές του κόσμου, από την Ευρώπη ως την Κίνα περνώντας από τις ΗΠΑ, όπου θερμοκρασίες ρεκόρ αναμένονται αυτό το Σαββατοκύριακο – μία ακόμη ένδειξη της επιδείνωσης των ακραίων καιρικών φαινομένων λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Περισσότεροι από 100 εκατ. Αμερικανοί ζουν σε περιοχές για τις οποίες έχει εκδοθεί προειδοποίηση για ακραία ζέστη, σύμφωνα με τον κυβερνητικό ιστότοπο heat.gov. Το Τέξας, η Αριζόνα, η Νεβάδα και η Καλιφόρνια αναμένουν πιθανόν επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ημέρες, με ενδεχόμενο να καταγραφούν θερμοκρασίες ρεκόρ, προειδοποίησε η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία.

Την ίδια ώρα η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Πολωνία είναι επίσης αντιμέτωπες με κύμα καύσωνα. Η θερμοκρασία αναμένται να φτάσει ως τους 48 βαθμούς Κελσίου στη Σικελία και τη Σαρδηνία «ενδεχομένως οι πιο υψηλές θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη», σύμφωνα με την ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία.

Αντίστοιχες είναι οι καιρικές συνθήκες στη Βόρεια Αφρική. Στο Μαρόκο έχουν καταγραφεί κύματα καύσωνα από την αρχή του καλοκαιριού, ενώ κόκκινος συναγερμός για ζέστη έχει εκδοθεί για πολλές επαρχίες.

Kάποιες περιοχές της Κίνας, ανάμεσά τους και το Πεκίνο, υποφέρουν επίσης από τη ζέστη. Μία από τις βασικές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα καταγράφηκε ρεκόρ ημερήσιας παραγωγής λόγω της αυξημένης ζήτησης εξαιτίας του καύσωνα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο ο Ιούνιος ήταν ο πιο ζεστός που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus και τις αμερικανικές NASA και NOAA.

Στη συνέχεια η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου ήταν επίσης η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί, βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (ΠΜΟ).

Σύμφωνα με τον ΠΜΟ, η ζέστη είναι ένα από τα φονικότερα μετεωρολογικά φαινόμενα. Πέρυσι, μόνο στην Ευρώπη πέθαναν περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι λόγω της ακραίας ζέστης, αποκάλυψε πρόσφατη έρευνα.

Όμως τα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα, η συχνότητα των οποίων αυξάνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής, «ανάγονται δυστυχώς σε νέα κανονικότητα», τόνισε χθες σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του ΠΜΟ Πέτερι Τάαλας.

Το μετεωρολογικό φαινόμενο El Nino, το οποίο γενικά προκαλεί την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας, επιδεινώνει την κατάσταση.
Θαλάσσιοι καύσωνες

Ούτε οι ωκεανοί έχουν γλιτώσει από τη ζέστη.

Στη νοτια Φλόριντα, στις ΗΠΑ, η θερμοκρασία του νερού κοντά στις ακτές ξεπερνά τους 32 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Παρακολούθησης των Ωκεανών και της Ατμόσφαιρας (NOAA).

Η θερμοκρασία της επιφάνειας του νερού στη Μεσόγειο θα είναι «εξαιρετικά υψηλές τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», με κάποιες φορές να ξεπερνά τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Οι θαλάσσιοι καύσωνες έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στα είδη που ζουν εκεί, στην επιβίωσή και την μετανάστευσή τους, αλλά και στην αλιεία.

Σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή η θερμοκρασία της Γης ήδη έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 1,2 βαθμό Κελσίου λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας, κυρίως των ορυκτών καυσίμων.

Για τον Τάαλας, τα φετινά κύματα καύσωνα υπογραμμίζουν «την αυξανόμενη ανάγκη να μειωθούν τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου το συντομότερο δυνατό και όσο το δυνατόν περισσότερο»


Σχόλια