Ένθετο Περιβάλλον: Πιλοτικές έρευνες για εφαρμογή προδιαγεγραμμένης καύσης στα δάση

Με στόχο την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών δοκιμάζεται πειραματικά τώρα στην Ελλάδα και η μέθοδος της ελεγχόμενης προδιαγεγραμμένης καύσης. ...


Με στόχο την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών δοκιμάζεται πειραματικά τώρα στην Ελλάδα και η μέθοδος της ελεγχόμενης προδιαγεγραμμένης καύσης. Το πιλοτικό πρόγραμμα τρέχει με επιτυχία εδώ και δύο χρόνια στη Χίο.

Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται αυστηρά τους χειμερινούς μήνες και μόνο από εξειδικευμένο προσωπικό, καθώς η καύση ξερόχορτων το καλοκαίρι από ιδιώτες συχνά γίνεται αιτία για καταστροφικές πυρκαγιές.
Δείτε ακόμα στο Ένθετο για το Περιβάλλον του ΕΡΤNEWS

Οι ραγδαίες βροχές και οι κατολισθήσεις θα αντικαταστήσουν τις χιονοπτώσεις – Κίνδυνος κατάρρευσης για τα βουνά του βορείου ημισφαιρίου.

Το πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, εκτιμά πως στα βουνά του βόρειου ημισφαιρίου τα χιόνια σταδιακά, θα αντικατασταθούν από ραγδαίες βροχές. Μάλιστα με άνοδο θερμοκρασίας κατά 1ο C οι έντονες βροχοπτώσεις θα αυξάνονται κατά 15%.

Ενώ με άνοδο 3ο C η ένταση και συχνότητα των βροχών στα ορεινά θα αυξηθεί κατά 45% και θα προκαλούνται συχνές κατολισθήσεις. Με δεδομένο ότι το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού ζει στη σκιά των βουνών είναι επείγον ζήτημα να ενισχυθούν οι υποδομές για να σωθούν ανθρώπινες ζωές

Καταψηφίστηκε στην ευρωβουλή ο κανονισμός για την προστασία και αποκατάσταση της φύσης – Η πολιτική κόντρα ανάμεσα στις ευρωομάδες και το κλιματικό διακύβευμα.
πηγή:ertnews.gr

Σχόλια