Ο θερισμός φέρνει χαμόγελα - Οι τιμές φέρνουν σύννεφα στους παραγωγούς της Ροδόπης ....

Στη Ροδόπη φέτος δραστηριοποιούνται τέσσερις εταιρείες οι οποίες αγοράζουν την παραγωγή σίτου τόσο για εσωτερική κατανάλωση, όσο και για την...


Στη Ροδόπη φέτος δραστηριοποιούνται τέσσερις εταιρείες οι οποίες αγοράζουν την παραγωγή σίτου τόσο για εσωτερική κατανάλωση, όσο και για την προώθησή της στο εξωτερικό.

Ο καλός καιρός από τη μια, και η καλή –σχετικά-παραγωγή από την άλλη κάνουν τους σιταρό-παραγωγούς της Ροδόπης να χαμογελούν προσδοκώντας ότι τα χαμόγελά τους θα πλατύνουν εάν οι πωλήσεις τους συνοδευτούν από καλές τιμές.

Ήδη το αλώνισμα των σιτηρών έχει ολοκληρωθεί κατά 65% επί του συνόλου της στρεμματικής καλλιέργειας σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους στο θερισμό. 

«Είναι καλή η παραγωγή» δήλωσαν στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στο www.ertnews.gr και σημείωσαν ότι τα αμμουδερά χωράφια ή αυτά που βρίσκονται στα μπαίρια απέδωσαν 300 κιλά το στρέμμα και τα «δυνατά»- ποτιστικά 500 με 600 κιλά.Ίδια η εικόνα σε «παραδοσιακούς σιτοβολώνες», όπως είναι: η Νέα Καλλίστη, η Πόρπη, το Γλυκονέρι, η Μέση, το Φανάρι, η Σάλπη, η Αμβροσία, η Διαλαμπή και η Εργάνη. 

«Ήδη έχει συλλεχθεί το 1/3 και το ¼ της παραγωγής» είπε με το σιτάρι να παραδίδεται, σύμφωνα με τον κο Μουμίν εργαζόμενο σε ιδιώτη που συλλέγει μέρος της παραχθείσας παραγωγής της Ροδόπης «25 λεπτά το σκληρό σιτάρι και 20 το μαλακό» με την τιμή του κριθαριού να είναι καλύτερη και την παραγωγή της στο 1/10 αυτής του σίτου. Εφόσον συνεχίσει να το επιτρέπει ο καιρός σε ένα δεκαήμερο θα έχει ολοκληρωθεί ο θερισμός(«αλώνισμα», όπως αποκαλείται στα χωριά της Ροδόπης ). 

Όσον αφορά στο κόστος παραγωγής αυτό αγγίζει τα 100 ευρώ το στρέμμα σύμφωνα με τον ίδιο. Στη Ροδόπη φέτος δραστηριοποιούνται τέσσερις εταιρείες οι οποίες αγοράζουν την παραγωγή σίτου τόσο για εσωτερική κατανάλωση, όσο και για την προώθησή της στο εξωτερικό. Αίτημα των ίδιων; «Να βοηθήσει η πολιτεία λίγο παραπάνω» δηλώνουν .


πηγή: ertnews.gr

Σχόλια