Καθολικό το αίτημα αποζημίωσης των αγροτών της Ηπείρου

Στη σύμπτυξη μετώπου με το στόχο την υποβολή κοινών αιτημάτων για την διεκδίκηση άμεσων αποζημιώσεων προχωρούν οι αγρότες της Ηπείρου με την...


Στη σύμπτυξη μετώπου με το στόχο την υποβολή κοινών αιτημάτων για την διεκδίκηση άμεσων αποζημιώσεων προχωρούν οι αγρότες της Ηπείρου με την υποστήριξη σύσσωμης της αυτοδιοίκησης.

Μέχρι τώρα σχετικές επιστολές στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης έχουν αποστείλει Δήμαρχοι, αυτοδιοικητικές παρατάξεις και αγροτικοί σύλλογοι προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τους βουλευτές και τον περιφερειάρχη. Κάνουν λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή στις καλλιέργειες ζητούν την επίσπευση των διαδικασιών για την καταβολή αποζημιώσεων.

Όπως είναι γνωστό, ένεκα των καιρικών φαινομένων έχουν πληγεί δενδροκαλλιέργειες όπως τα ακτινίδια, τα εσπεριδοειδή, οι ελιές, τα σταφύλια, οι ζωοτροφές και οι μέλισσες.

Οι παραγωγοί αναφέρουν ότι διαπιστώνεται μειωμένη παραγωγή άνω του 50% και επίσης, μικροκαρπία που υποβαθμίζει την ποιότητα των προϊόντων. Το τελευταίο, διάστημα σημειώνονται και καταστροφικές επιδρομές αρκούδων σε κυψέλες μελισσών στα Τζουμέρκα.

Ευρωπαϊκό «παράθυρο» για αποζημιώσεις αγροτών

Στο μεταξύ, παράθυρο αποζημιώσεων για ζημιές από περονόσπορο σε Έλληνες αμπελουργούς ανοίγει η πρόταση της Κομισιόν να κατανεμηθούν 330 εκατ. ευρώ από τους πόρους της ΚΑΠ στα κράτη μέλη, προκειμένου να διατεθούν σε αγρότες που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα τους τελευταίους μήνες. Μέχρι στιγμής, αιτήματα αποζημίωσης έχουν υποβληθεί από τον κλάδο της βιομηχανικής ντομάτας και από αμπελουργούς, αν και ζητήματα έχουν προκύψει σε ακτινίδια, εσπεριδοειδή, ελαιώνες, πατάτες, κρεμμύδια, ζωοτροφές και μελίσσια.

Δυνατότητα αποζημίωσης 47,1 εκατ.

Η πρόταση της Κομισιόν απελευθερώνει 15,7 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα προσαύξησης του ποσού αυτού κατά 200% με εθνικούς πόρους, ήτοι 47,1 εκατ. ευρώ, χωρίς να προκύπτουν ζητήματα εξάντλησης των ορίων de minimis. Οι ενισχύσεις θα πρέπει να έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, εφόσον η πρόταση γίνει δεκτή από τα κράτη μέλη.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξη καλείται πλέον να διαμορφώσει τον εθνικό φάκελο ο οποίος -όπως εικάζεται- θα εστιάσει σε οπορώνες, ελαιώνες και κυρίως σε αμπελώνες, με δεδομένο ότι οι πιέσεις για αποζημιώσεις έχουν ενταθεί.


πηγή:ertnews.gr

Σχόλια