Ο περονόσπορος «απειλεί» τις αμπελοκαλλιέργειες !!!

Σηκώνουν τα χέρια ψηλά οι αμπελουργοί, μπροστά στη ζημιά, που προκάλεσε η προσβολή των καλλιεργειών τους από περονόσπορο. Αν και ο περονόσπο...


Σηκώνουν τα χέρια ψηλά οι αμπελουργοί, μπροστά στη ζημιά, που προκάλεσε η προσβολή των καλλιεργειών τους από περονόσπορο.

Αν και ο περονόσπορος είναι μια ασθένεια γνωστή στους αγρότες και στους γεωπόνους, και αντιμετωπίζεται με έγκαιρες παρεμβάσεις, οι ζημιές, που έχει προκαλέσει φέτος δεν έχουν προηγούμενο. Είναι εκτεταμένες και σχεδόν σε όλες τις ποικιλίες των σταφυλιών.


Οι καταστροφικές συνέπειες του περονόσπορου στους αμπελώνες έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τους αγρότες από τη μία άκρη της Ελλάδας μέχρι την άλλη αλλά και σε απελπισία καθώς η προσβολή των καλλιεργειών τους θα έχει τις ίδιες ολέθριες επιπτώσεις και την επόμενη καλλιεργητική χρονιά, το 2024.

Πολλοί, μάλιστα είναι εκείνοι, που έχουν εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια διάσωσης των αμπελώνων τους.

Μπροστά στον κίνδυνο να αφανιστούν χιλιάδες στρέμματα αμπελώνων, που χτυπήθηκαν από τον περονόσπορο, την ακαρπία και άλλες ασθένειες, απόρροια της κλιματικής αλλαγής, στην περιφέρεια Θεσσαλίας συγκροτήθηκε ομάδα αντιμετώπισης αγροτικών κρίσεων.

Οι αγρότες επαναλαμβάνουν την αναγκαιότητα αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ για να αποζημιωθούν για την καταστροφή, που έχουν υποστεί και να ληφθούν μέτρα για τη στήριξή τους.

Οι ζημιές από τον περονόσπορο, ωστόσο, δεν περιορίζονται μόνο στα αμπέλια αλλά παρατηρούνται και σε καλλιέργειες όπως η βιομηχανική ντομάτα, τα κρεμμύδια και άλλες.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη


πηγή:ertnews.gr

Σχόλια