Αρνητική η Ρωσία για ανανέωση της συμφωνίας για τα σιτηρά

Η Μόσχα ανέφερε ότι δεν διαβλέπει «κανένα λόγο» για την ανανέωση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, καθώς η ρωσική πλευρά εκφρ...


Η Μόσχα ανέφερε ότι δεν διαβλέπει «κανένα λόγο» για την ανανέωση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, καθώς η ρωσική πλευρά εκφράζει παράπονα επί μήνες για εμπόδια στις δικές της παραδόσεις γεωργικών προϊόντων.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι προφανές ότι δεν υπάρχει λόγος να ανανεωθεί (η συμφωνία) που λήγει στις 17 Ιουλίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τη Δευτέρα 3/7, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες» ότι η συμφωνία θα παραταθεί, βάσει της οποίας η Ρωσία εγγυάται την ασφάλεια των πλοίων μεταφοράς σιτηρών προς και από τα ουκρανικά λιμάνια που πλέουν σε ύδατα τα οποία ελέγχει η Μόσχα .

Όταν υπεγράφη η συμφωνία τον Ιούλιο του 2022, τα Ηνωμένα Έθνη και η Ρωσία υπέγραψαν επίσης μνημόνιο κατανόησης δεσμεύοντας τα Ηνωμένα Έθνη να διευκολύνουν την πρόσβαση ρωσικών λιπασμάτων και άλλων προϊόντων στις διεθνείς αγορές.

Η πρόταση των Ηνωμένων Εθνών να δημιουργηθεί ένα ειδικό κανάλι επικοινωνίας μεταξύ της JP Morgan και της ρωσικής κρατικής αγροτικής τράπεζας δεν συνιστά μια έγκυρη εναλλακτική για την επανασύνδεση της τράπεζας με το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, δήλωσε σήμερα 4/7 η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters , ertnews.gr


Σχόλια