Συστάσεις στους παραγωγούς για την άρδευση των καλλιεργειών από το ΥπΑΑΤ

Συστάσεις προς τους παραγωγούς σχετικά με την άρδευση των καλλιεργειών με αφορμή τις συνθήκες καύσωνα που επικρατούν στη χώρα μας εξέδωσε το...


Συστάσεις προς τους παραγωγούς σχετικά με την άρδευση των καλλιεργειών με αφορμή τις συνθήκες καύσωνα που επικρατούν στη χώρα μας εξέδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ).

Ειδικότερα, το υπουργείο συστήνει:

Η άρδευση να γίνεται μόνο σε πολύ πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες, από τις 05:00 μέχρι τις 10:00 και από τις 18:00 μέχρι τις 02:00, και να αποφεύγεται κατά τις μεσημβρινές ώρες, εφ’ όσον είναι εφικτό.

Την κατά το δυνατόν αποφυγή έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες και την αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας κατά τις ώρες αυτές.

Δεν συστήνεται η εφαρμογή υπερβολικά αυξημένων ποσοτήτων νερού, καθώς είναι βέβαιο ότι οδηγεί σε ασυνέχεια στην διανομή νερού και σε σημαντικά προβλήματα στο υφιστάμενο μοντέλο διαχείρισης και οργάνωσης της άρδευσης.

Επιπλέον, για την προστασία των φυτών και καλλιεργειών κατά την διάρκεια του καύσωνα, ενισχυτικό ρόλο έχουν ενέργειες όπως:
  • Η αποφυγή λιπάνσεων (ιδιαίτερα με αμμωνιακά λιπάσματα ή κοπριά που επιφέρουν σημαντικό στρες στα φυτά)
  • Η σκίαση των φυτών
  • Το σωστό κλάδεμα και η φροντίδα τους (για βελτίωση του αερισμού)
  • Ο ψεκασμός του φυλλώματος με χρήση οικολογικών σκευασμάτων (όπως καολίνη ή ζεόλιθος)
  • Η εδαφοκάλυψη (με υλικά όπως βότσαλα, φλοιό πεύκου κ.ά.)
  • Η διαβροχή των φύλλων (για φυτά εσωτερικού χώρου)
  • Η χρήση ανθοκομικού περλίτη κ.ά..

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, όσον αφορά στην παραγωγή ή στην λειτουργία των δημοσίων έργων αρμοδιότητας του υπουργείου, προτεραιότητα δίνεται στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Ιδιαίτερα σε έργα αρδευτικών δικτύων και φραγμάτων και λοιπά τεχνικά έργα, όπως και στις εργασίες σε μη στεγασμένους χώρους, όπου λόγω της φύσης των παραγωγικών διαδικασιών μπορεί να υπάρχει επιπλέον θερμική επιβάρυνση από υψηλές τιμές θερμοκρασίας-υγρασίας και ακτινοβολούμενη θερμότητα (π.χ. σε κατασκευή ξυλοτύπων, σκυροδετήσεις, τοποθέτηση σωλήνων κ.α.) ή σε κλειστούς χώρους χωρίς κλιματισμό, όπως αντλιοστάσια και ιδίως στις χειρωνακτικές εργασίες (π.χ. μεταφορά βαρέων αντικειμένων, οικοδομικών υλικών), επιβάλλεται η αυστηρή τήρηση της προβλεπόμενης νομοθεσίας.


πηγή:ertnews.gr

Σχόλια