Αυτά είναι τα 10 κορυφαία κρασιά - Γιατί η Μαλαγουζιά έχει κλέψει την καρδιά των Ελλήνων

Στον Έλληνα αρέσουν τα ελαφριά, αρωματικά, παιχνιδιάρικα λευκά. Δεν είναι βέβαια ο μόνος, αφού όλος ο οινόφιλος πλανήτης χορεύει στους ρυθμο...


Στον Έλληνα αρέσουν τα ελαφριά, αρωματικά, παιχνιδιάρικα λευκά. Δεν είναι βέβαια ο μόνος, αφού όλος ο οινόφιλος πλανήτης χορεύει στους ρυθμούς ποικιλιών όπως το Sauvignon Blanc.

Για πολλά χρόνια η Ελλάδα δεν είχε ένα γηγενές αντι-Sauvignon, παρόλες τις φιλότιμες προσπάθειες του κατά τα άλλα υπέροχου -και πολύ φορμαρισμένου- Μοσχοφίλερου, να γίνει χαλίφης στην θέση του χαλίφη. Ώσπου ήρθε αυτό το σταφύλι από το Αγρίνιο, που διέσωσε το Κτήμα Πόρτο Καρράς και ανέδειξε ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου στο δικό του κτήμα της Επανομής, για να σαρώσει τα πάντα στο πέρασμα του. 

Η Μαλαγουζιά βρέθηκε στους αμπελώνες των δύο παραγωγών ήδη από τη δεκαετία του ΄80, όμως έπρεπε να έρθει το millennium για να βιώσουμε τη φρενίτιδα του δύστροπου στην καλλιέργεια σταφυλιού, που πλέον ίσως και να μετρά 3ψήφιο αριθμό εκπροσώπων! 

Γεγονός διπλά εντυπωσιακό αν κανείς αναλογιστεί ότι (σχεδόν) απουσιάζει από πολλούς σημαντικούς αμπελώνες, όπως από την Κρήτη, το Αιγαίο, τα Επτάνησα και τη δυτική Πελοπόννησο.

Προφανώς δεν είναι όλα τα terroir κατάλληλα, ούτε όλοι οι παραγωγοί ικανοί ώστε να αναδειχθεί το έντονο άρωμα βοτάνων, πράσινης πιπεριάς και λευκόσαρκων φρούτων, το γλυκόξινο σκέρτσο και η αίσθηση ότι μια ρόγα σπάει στο στόμα, αρετές που προσφέρει μια καλή Μαλαγουζιά. Ομως οι παρακάτω 10 προτάσεις -με τουλάχιστον άλλες 10 να καθιστούν την επιλογή πραγματική σπαζοκεφαλιά- καταφέρνουν και ξεμυαλίζουν … the Malagouzia way!


Γεροβασιλείου Κτήμα, Μαλαγουζιά

Ο big boss της ποικιλίας επιλέγει τα παλαιότερα κλίματά του γι’ αυτή την μερικώς παλαιωμένη σε βαρέλι cuvee. Μια cuvee υψηλών ισορροπιών με αντιστίξεις ανάμεσα στην τραγανότητα και τη στρογγυλάδα, αλλά και ανάμεσα στην αγριάδα των gooseberry – πιπεριάς και της γλύκας των πεπονιού – άσπρου πιπεριού. (Τιμή 19 ευρώ)
Ζαφειράκης Αμπελώνες, Μικρόκοσμος Μαλαγουζιά

Ο μικρόκοσμος του Χρήστου Ζαφειράκη περιλαμβάνει βιολογική καλλιέργεια, πλούσια σε πυρίτη αμμώδη εδάφη, άγρια ζύμωση και οινοποίηση σε ξύλινους κάδους. Ομως το κρασί του από τον Τίρναβο κάθε άλλο παρά μικρό είναι, όντας μια από τις πλέον αυστηρές, σοφιστικέ και ικανές για παλαίωση Μαλαγουζιές! (Τιμή 15 ευρώ)


Ιατρίδη Κτήμα, Μαλαγουζιά

Αν και θα πρέπει κανείς να ψάξει αρκετά για να βρει αυτό το κρασί από το Λάκκωμα Χαλκιδικής, θα ανταμειφθεί για τον κόπο του. Αλλά και θα εκπλήξει ακόμα και τις πλέον διαβασμένες παρέες, μιας και η εκρηκτικότητα της πράσινης πιπεριάς και των φρούτων του πάθους συνοδεύεται από ένα εξίσου εντυπωσιακό στόμα! (Τιμή 14 ευρώ)


Κανακάρη Οινοποιείο, 10³ Μαλαγουζιά

Απλά μαθηματικά: 10³=1000, όσα και τα μέτρα από τα οποία προέρχεται αυτή η Μαλαγουζιά! Το οινοποιείο της Ελίκης Αιγιαλείας προσφέρει ένα από τα πλέον ελαφριά σε σώμα και άγρια σε χαρακτήρα δείγματα της ποικιλίας, με το άρωμα της πράσινης πιπεριάς και του λάιμ να σου καρφώνεται για ώρα στο μυαλό. (Τιμή 12 ευρώ)Κώστα Λαζαρίδη Κτήμα, Domaine Μαλαγουζιά

Κάθε κίνηση του κορυφαίου Δραμινού οινοποιείου είναι …χιλιο-υπολογισμένη, με τη Μαλαγουζιά του να κυκλοφορεί (και να σαρώνει τα βραβεία) μόνο όταν βρέθηκαν οι απόλυτες συνθήκες στο Κατάφυτο Νευροκοπίου! Φυσικά η φρεσκάδα και το μπρίο είναι αυτονόητα, όχι όμως και ο αναπάντεχος γευστικός πλούτος! (Τιμή 17 ευρώ)


Ρωξάνης Μάτσα Κτήμα, Μαλαγουζιά

Η ελληνίδα Leroy ήταν από τους πρωτοπόρους στη διάδοση της ποικιλίας, πρώτο- κυκλοφορώντας τη Μαλαγουζιά από το κτήμα της στην Κάντζα το 1994! Η πρότασή της είναι ανάμεσα στις πιο αυστηρές αλλά και τις απολύτως κορυφαίες, ενώ το δυναμικό παλαίωσης της κάποιες χρονιές ξεπερνά τη 15ετία. Ναι, καλά διαβάσατε! (Τιμή 14 ευρώ)Στροφιλιά, Διαδρομές, Μαλαγουζιά

Η ιδιαίτερα φορμαρισμένη Στροφιλιά αποδεικνύει ότι η ζεστή Αττική μπορεί να τα πάει καλά και στη Μαλαγουζιά! Μάλιστα η πρότασή της τερματίζει την τραγανότητα, υπερτροφοδοτώντας τη με flavor ρόγας σταφυλιού, ενώ κερδίζει τις αρωματικές εντυπώσεις, με passion fruit, λευκόσαρκο ροδάκινο και φύλλα λεμονιάς. (Τιμή 13 ευρώ)Χρυσοστόμου Κτήμα, Μαλαγουζιά

Δεκαπέντε από τα 130 στρέμματα που καλλιεργεί η οικογένεια Χρυσοστόμου στην Πύδνα Πιερίας είναι φυτεμένα με Μαλαγουζιά και αποτελούν πηγή για δύο ετικέτες. Η υπέροχη, ελαφριά εκδοχή δεξαμενής είναι μια γλυκούτσικη βόμβα που σκάει στο στόμα, στέλνοντας θραύσματα κίτρου και δυόσμου σε κάθε γωνιά του εγκεφάλου! (Τιμή 12 ευρώ)Cavino, Μέγα Σπήλαιο, Μαλαγουζιά

Αν θέλετε τη Μαλαγουζιά σας άγρια, όξινη και δροσερή, τότε η πρόταση από τον εκπληκτικό αμπελώνα της ορεινής Αιγιάλειας δεν έχει αντίπαλο. Αγουρο πεπόνι, νεκταρίνι και τραγανή πιπεριά σουλατσάρουν στη μύτη, ενώ η φρεσκάδα και η οξύτητα του μεγάλου υψομέτρου (800μ. – 850μ.) κόβουν την ανάσα όπως και η θέα! (Τιμή 9 ευρώ)


Kitrvs Οινοποιείο, Μαλαγουζιά

Από το αναμφίβολα ξεχωριστό οινοποιείο της Πιερίας και τον κοντινό στη θάλασσα επικλινή, αμμώδη αμπελώνα προέρχεται μια σπουδαία Μαλαγουζιά. Η οινοποίηση του μεγαλύτερου μέρους της σε τσιμεντένια αυγά προσφέρει όγκο και πλούτο, χωρίς να γίνεται ωστόσο καμιά έκπτωση στους τομείς ζωντάνια, φινέτσα και νεύρο. (Τιμή 16 ευρώ)

Εισαγωγική φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image


Σχόλια