Διπλασιάστηκε σε έναν χρόνο η τιμή του ελαιόλαδου - Εκτίμηση πως το δοχείο θα ξεπεράσει τα 150 ευρώ

Στα 8,5 ευρώ από τα 4,5 εκτοξεύτηκε η τιμή του ελαιόλαδου το 2023, με τους ελαιοπαραγωγούς να μιλούν για νέες αυξήσεις από το Φθινόπωρο. «Πρ...


Στα 8,5 ευρώ από τα 4,5 εκτοξεύτηκε η τιμή του ελαιόλαδου το 2023, με τους ελαιοπαραγωγούς να μιλούν για νέες αυξήσεις από το Φθινόπωρο.

«Πριν από ακριβώς έναν χρόνο, μιλάγαμε για 4-4,5 ευρώ. Τον Ιανουάριο πήγε γύρω στα 5 ευρώ και τώρα έχει φτάσει γύρω στα 8,5 ευρώ», σημείωσε, μιλώντας στο OPEN και στο «Ώρα Ελλάδος» ο βιοκαλλιεργητής λαδιού Ν. Κρημνιανιώτης.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η άνοδος της τιμής του λαδιού οφείλεται στο κενό που έχει προκύψει στη διεθνή αγορά. «Οι λόγοι είναι βασικά από το εξωτερικό. Δεν υπάρχει λάδι. Και αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα το λάδι είναι ελάχιστο. Δεν υπάρχουν αποθέματα στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Η Ισπανία, έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα, έφθασε περίπου στο μισό της παραγωγής της. Στην Ιταλία η τιμή αυτή τη στιγμή είναι 9-12 ευρώ στον παραγωγό».

Η κατάσταση προκαλεί ανησυχία και στους παραγωγούς, καθώς όπως είπε ο κ. Κρημνιανιώτης, «ποιος θα αγοράζει λάδι όταν θα φεύγει από 'μας πάνω από 10 ευρώ;».

Στην εκπομπή μίλησε και ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών, Απόστολος Ραυτόπουλος, ο οποίος τόνισε: «Είχαμε συνάντηση με ελαιοπαραγωγούς από τη Μυτιλήνη και μας έλεγαν ότι πριν από δύο μήνες το λάδι το πουλούσαν 4,5 ευρώ».

Όπως είπε, μάλιστα, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται «Ιταλοί έμποροι», οι οποίοι «χθες αγόρασαν από την Ηλεία ελαιόλαδο έναντι 11,36 ευρώ».

«Τον Ιανουάριο επώνυμο λάδι ήταν, και στο καλάθι του νοικοκυριού και εκτός καλαθιού, στα 5,55 ευρώ. Σήμερα, το ίδιο λάδι, στην ίδια αλυσίδα πωλείται 10,30 ευρώ. Σήμερα που μιλάμε, στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχει φθάσει το λάδι στα 14 ευρώ. Και δεν μιλάμε για βιολογικά προϊόντα», τόνισε ο κ. Ραυτόπουλος.

Ο ίδιος εκτίμησε, μάλιστα, ότι «ο τενεκές λάδι από το χωριό», από 80 ευρώ που κόστιζε πέρυσι στον καταναλωτή, φέτος θα ξεπεράσει τα 150 ευρώ.


Σχόλια