Κάτω από 20.000 τόνους η φετινή ελαιοπαραγωγή στην Ηλεία

Εκτιμήσεις των γεωπόνων και των παραγωγών δείχνουν ότι για την φετινή ελαιοκομική περίοδο η ελαιοπαραγωγή στην Ηλεία θα είναι αισθητά μειωμέ...


Εκτιμήσεις των γεωπόνων και των παραγωγών δείχνουν ότι για την φετινή ελαιοκομική περίοδο η ελαιοπαραγωγή στην Ηλεία θα είναι αισθητά μειωμένη κια συγκεκριμένα προσδιορίζουν την παραγόμενη ποσότητα κάτω από τους 20.000 τόνους.

Η φετινή σοδειά αναμένεται να κυμανθεί κοντά στους 19.500 τόνους, όταν πέρυσι έφτασε τους 28.000 μια εξέλιξη που θα αποβεί καταστροφική για την τοπική οικονομία, αφού η Ηλεία είναι κατεξοχήν αγροτικός νομός και το εισόδημα των αγροτών ενισχύει και τα αστικά κέντρα.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της ΠΕ Ηλείας, Γιώργος Μικέογλου, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι οι βροχές τον Απρίλιο και τον Μάιο, σε συνδυασμό με τον ήπιο χειμώνα, φαίνεται πως έχουν οδηγήσει στη μειωμένη καρπόδεση.

 “Είχαμε άνθη, τα οποία λόγω βροχοπτώσεων δεν έδεσαν όπως θα έπρεπε. Η αναμενόμενη μείωση της παραγωγής απαιτεί προσοχή για τον δάκο, διότι ο ίδιος δακοπληθυσμός σε μικρότερη παραγωγή είναι πιο επίφοβος για ζημιά. Για αυτό, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από τους ελαιοπαραγωγούς στις περιοχές με χαμηλά ποσοστά καρποφορίας, δεδομένου ότι σε αυτές, η αποτελεσματικότητα των δολωματικών ψεκασμών του προγράμματος είναι εξαιρετικά αμφίβολη και ως εκ τούτου θα χρειαστεί να επέμβουν και με ιδία μέσα, ενεργώντας πάντα υπό την καθοδήγηση των τεχνικών τους συνεργατών», σημείωσε.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Σχόλια