Ξεκινούν στις 21 Αυγούστου οι αιτήσεις για τα ΔΙΕΚ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Από τις 21 Αυγούστου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου 2023 θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις στα Δημόσια Αγροτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσ...


Από τις 21 Αυγούστου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου 2023 θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις στα Δημόσια Αγροτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΔΙΕΚ) του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, από όσους ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν ή και να απασχοληθούν σε εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα.

«Ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ στο πλαίσιο της προσφοράς του στην αγροτική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και ανταποκρινόμενος στις ανάγκες του αγροτικού κόσμου για κατάρτιση σε σύγχρονα αντικείμενα, προάγει αναβαθμισμένες σπουδές στα Δημόσια ΙΕΚ, που λειτουργεί και εποπτεύονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρέχοντας για πρώτη φορά τη δυνατότητα της υποβολής αιτήσεων μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr», δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Αντιπρόεδρος του Οργανισμού, Σταυρούλα Πετρή.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι απόφοιτοι Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου, και θα μπορούν να δηλώσουν, με σειρά προτίμησης, όσες από τις επτά ειδικότητες επιθυμούν υποβάλλοντας την αίτηση τους ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης, ακολουθώντας τη διαδρομή: www.gov.gr → Εκπαίδευση → Εγγραφή σε σχολείο → Εγγραφή σε ΙΕΚ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Για την εισαγωγή στην εφαρμογή υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης απαιτείται ο ΑΦΜ και οι κωδικοί TAXISnet.

Το έτος κατάρτισης 2023-2024 θα λειτουργήσουν με πρωινό ωράριο, έξι ΔΙΕΚ στις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων, Ηρακλείου, Κορίνθου, Λάρισας, Αττικής και Τρικάλων.

Συγκεκριμένα, στα Ιωάννινα θα λειτουργεί η ειδικότητα του Τεχνικού Γαλακτοκομίας-Τυροκομίας, ενώ στο Ηράκλειο Κρήτης και συγκεκριμένα στη Μεσσαρά η ειδικότητα του Τεχνικού Θερμοκηπίων και Καλλιεργειών υπό κάλυψη.

Στο ΔΙΕΚ της Λάρισας οι σπουδαστές έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν μια από τις δύο ειδικότητες, αυτή του Διαχειριστή Συστημάτων Εκτροφής Αγροτικών Ζώων και του Τεχνικού Συντήρησης και Επισκευής Γεωργικών Μηχανημάτων.

Στο Κτήμα Συγγρού στην Αττική οι μαθητές θα εκπαιδευτούν στην ειδικότητα του Τεχνικού Τεχνολογικών Εφαρμογών και Εγκαταστάσεων σε Έργα Τοπίου και Περιβάλλοντος.

Στη Νεμέα υπάρχει η ειδικότητα του Τεχνικού Αμπελουργίας και Οινολογίας ενώ στην Καλαμπάκα θα παρέχεται η δυνατότητα εκπαίδευσης στην ειδικότητα του Τεχνικού Ξυλογλυπτικής και Εφαρμογής σε Ξύλινες Κατασκευές.

Η στέγαση και σίτιση παρέχονται δωρεάν, σε ορισμένο αριθμό σπουδαστών ανά ΙΕΚ. 

Η παροχή δεν αφορά στο ΙΕΚ Αττικής.

Η φοίτηση είναι δωρεάν και διαρκεί πέντε (5) εξάμηνα: 

  •  4 εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης και
  • 1 εξάμηνο Πρακτικής ‘Ασκησης

Η πρακτική άσκηση των αποφοίτων, πραγματοποιείται δομές του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ με αρμοδιότητες και αντικείμενα που έχουν συνάφεια με τις ειδικότητες των ΙΕΚ.

Στους αποφοίτους των ΙΕΚ ύστερα από την επιτυχημένη ολοκλήρωση της κατάρτισής τους, χορηγείται Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΒΕΚ) του Ν. 4763/2020, που δίνει στον κάτοχό της το δικαίωμα να συμμετάσχει σε εξετάσεις πιστοποίησης από τον ΕΟΠΠΕΠ, για την απόκτηση του τίτλου επιπέδου πέντε του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.πηγή: ertnews.gr

Σχόλια