Αύξηση 50% σε ένα χρόνο στις τιμές του ρυζιού στην Ασία ...

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 15 ετών «αναρριχήθηκαν» οι τιμές του ρυζιού στην Ασία, εν μέσω των ανησυχιών για την προσφορά το...


Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 15 ετών «αναρριχήθηκαν» οι τιμές του ρυζιού στην Ασία, εν μέσω των ανησυχιών για την προσφορά του τροφίμου διεθνώς, καθώς η ξηρασία απειλεί την παραγωγή της Ταϊλάνδης, ενώ η Ινδία προχώρησε σε μερική απαγόρευση εξαγωγών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι τιμές του άσπρου ρυζιού Ταϊλάνδης -που θεωρείται δείκτης αναφοράς για την Ασία- ενισχύθηκαν 5%, φτάνοντας τα 648 δολάρια ανά τόνο που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008. Μέσα στον τελευταίο χρόνο, η τιμή έχει αυξηθεί πάνω από 50%, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ένωσης εξαγωγών ρυζιού της Ταϊλάνδης.

Το ρύζι είναι ζωτικής σημασίας για τη διατροφή δισεκατομμυρίων ανθρώπων στην Ασία και την Αφρική και η άνοδος των τιμών θα μπορούσε να εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις και να αυξήσει τους λογαριασμούς εισαγωγών για τους αγοραστές.

Η τελευταία απειλή για την προσφορά προέρχεται από την Ταϊλάνδη, τον δεύτερο μεγαλύτερο αποστολέα ρυζιού στον κόσμο. Οι αρχές ενθαρρύνουν τους αγρότες να στραφούν σε καλλιέργειες που χρειάζονται λιγότερο νερό, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για ξηρότερες συνθήκες με την έναρξη του καιρικού φαινομένου El Niño.

Οι βροχοπτώσεις στη βασική περιοχή καλλιέργειας ρυζιού της χώρας είναι 40% κάτω από το κανονικό και η κίνηση για τον περιορισμό των φυτεύσεων αποσκοπεί στην εξοικονόμηση νερού για τα νοικοκυριά. Η κυβέρνηση ζήτησε προηγουμένως από τους καλλιεργητές να θερίσουν μόνο μία σοδειά φέτος.

Τον περασμένο μήνα, η Ινδία διεύρυνε την απαγόρευση των αποστολών για να προστατεύσει τις εγχώριες προμήθειες, προκαλώντας πανικό σε ορισμένες χώρες. Οι περιορισμοί επιδείνωσαν τις ανησυχίες για παγκόσμια έλλειψη εν μέσω της αυξανόμενης παγκόσμιας κατανάλωσης.

Η άνοδος των τιμών θα επιδεινώσει τις πιέσεις στις παγκόσμιες αγορές τροφίμων που έχουν κλονιστεί από τις άγριες καιρικές συνθήκες και τις μειωμένες προμήθειες σιτηρών από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.πηγή:Insider

Σχόλια