Νέες ανατιμήσεις στο ψωμί; Έρχεται αύξηση 7%-10% στην τιμή των αλεύρων ...

Έρχονται αυξήσεις στα άλευρα – Ανησυχία για νέες αυξήσεις στα προϊόντα άρτου – Τι λέει στον ΟΤ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος ...


Έρχονται αυξήσεις στα άλευρα – Ανησυχία για νέες αυξήσεις στα προϊόντα άρτου – Τι λέει στον ΟΤ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος

Αλεύρι όπως βενζίνη; 

Η απάντηση είναι ναι! Όπως στα καύσιμα η τιμή στην αντλία εκτινάσσεται σχεδόν αμέσως μετά την αύξηση των διεθνών τιμών πετρελαίου, το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και με τα άλευρα.

«Ενημερωθήκαμε από τους προμηθευτές μας ότι οι τιμές των αλεύρων από την εβδομάδα που έρχεται θα είναι αυξημένη 7-10% λόγω της εκτίναξης της τιμής του σιταριού στα διεθνή χρηματιστήρια» λέει στον ΟΤ ο κος Μιχάλης Μούσιος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, καλώντας την πολιτεία και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να παρέμβουν.

Δεν μπορεί από τη μια στιγμή στην άλλη να υπάρχει αύξηση στην τιμή των αλεύρων στην Ελλάδα γιατί αυξήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η τιμή του σιταριού στο Σικάγο. Την ώρα μάλιστα που οι αλευροβιομηχανίες και οι κυλινδρόμυλοι έχουν αποθέματα μαλακού και σκληρού σιταριού που τα αγοράσανε σε τιμές 50% χαμηλότερες σε σχέση με τον Μάρτιο του ’22, όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η αύξηση του 7-10% σημαίνει ότι οι αρτοποιοί θα προμηθεύονται άλευρα στα 19-20 ευρώ το σακί, από 17-18 ευρώ που είναι η μέση τιμή τώρα.

Η εξέλιξη αυτή προμηνύει νέες ανατιμήσεις στο ψωμί;

Ο κος Μούσιος λέει ότι προς το παρόν οι φούρνοι θα κρατήσουν στάση αναμονής και δεν θα υπάρξουν άμεσα αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού. Ωστόσο επισημαίνει ότι δεν αποκλείεται να δούμε αυξήσεις στο συσκευασμένο ψωμί που πωλείται στα σούπερ μάρκετ.

Ότι ανεβαίνει (δεν) κατεβαίνει

Η τελευταία φορά που τα αρτοποιεία έκαναν αύξηση στο ψωμί ήταν τον Μάρτιο του 2022, όπως αναφέρει ο ίδιος, ενώ οι φούρνοι πληρώνουν το αλεύρι 80% ακριβότερα σε σχέση με τις αρχές του 2022 πριν ξεκινήσει ο ρωσοουκρανικός πόλεμος.

Κι αυτό γιατί παρά την πτώση των διεθνών τιμών στο σιτάρι το 2022 και το 2023 (σ.σ. μέχρι την ανατροπή της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας στις 17 Ιουλίου εφέτος), οι τιμές των αλεύρων έχουν μειωθεί μόλις κατά 10% σε σύγκριση με πέρυσι τον Μάρτιο, επισημαίνει.

Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η τιμή του μαλακού σιταριού στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων στο Παρίσι ξεπέρασε τα 400 ευρώ/τόνο, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες υποχώρησε σημαντικά, φθάνοντας ακόμη και στο επίπεδο των 220 ευρώ/τόνο.

«Δεν είναι μόνο το αλεύρι, που η τιμή του έχει σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα από τον περασμένο Μάρτιο. Είναι ζάχαρη, οι αυξημένες τιμές στα βούτυρα, η άνοδος στα τυροκομικά και στα κρέατα και τόσα άλλα», τονίζει ο κος Μούσιος.

Την ίδια ώρα τα ενεργειακά κόστη παραμένουν υψηλά για τις επιχειρήσεις, καθώς πληρώνουν διπλάσιες τιμές συγκριτικά με την περίοδο προ ενεργειακής κρίσης, με αποτέλεσμα η βιωσιμότητα αρκετών δεκάδων να βρίσκεται σε κίνδυνο.Σχόλια