Αρκαδία: Σε εξέλιξη η παρακολούθηση των πληθυσμών των εντόμων της καστανιάς του Πάρνωνα

Φερομονικές παγίδες έχουν εγκατασταθεί σε αντιπροσωπευτικές ζώνες των καστανιών του Πάρνωνα. Συγχρόνως, γίνεται και παρακολούθηση του πληθυσ...


Φερομονικές παγίδες έχουν εγκατασταθεί σε αντιπροσωπευτικές ζώνες των καστανιών του Πάρνωνα. Συγχρόνως, γίνεται και παρακολούθηση του πληθυσμού των εντόμων σε διάφορες περιοχές. Τα πιο πάνω, γνωστοποίησε, η ΔΑΟΚ της Αρκαδίας, μετά και την εφαρμογή προγραμματικής σύμβασης, για την παρακολούθηση των πληθυσμών των εντόμων της καστανιάς.

Οι πρώτες συλλήψεις στις παγίδες, δείχνουν υψηλούς πληθυσμούς του εντόμου Pammene fasciana, γνωστό και ως ‘’ πρώιμη καρπόκαψα ή σκώρος των καστανιών ‘’, στα χωριά Δολιανά, Μεσορράχη και Καστάνιτσα.


Πρόκειται για μία μικρή πεταλούδα, που εναποθέτει τα αυγά της στα νεαρά αχαίνια (καβούκια ή κύπελλα).

Η προνύμφη, κατατρώει τα νεαρά κάστανα και μετά, τα καβούκια πέφτουν πρόωρα, οπότε και τα κάστανα, τα βρίσκει κάποιος, στο έδαφος, κάτω απ’ την κόμη των δένδρων.

Το έντομο αυτό, μπορεί να προκαλέσει σημαντική απώλεια καρπών, κυρίως, όμως, όταν η παραγωγή είναι μειωμένη.

Στις συγκεκριμένες περιοχές και εάν δεν έχει γίνει επέμβαση με εντομοκτόνο, το προηγούμενο διάστημα, συνιστάται, άμεσα, ψεκασμός και κυρίως σε καστανιές με μειωμένη καρπόδεση.

Ο ψεκασμός θα πρέπει να γίνει με επιμέλεια και με εγκεκριμένο εντομοκτόνο και σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας.


πηγή: ertnews.gr

Σχόλια