Αγριόχοιροι καταστρέφουν τις φυτείες με ηλίανθο στους Πύργους Εορδαίας

Σαράντα αγριόχοιρους που απολάμβαναν τον καρπό από τον ηλίανθο, χωρίς να ενοχλούνται από την ανθρώπινη παρουσία, εντόπισε στο χωράφι του πρ...


Σαράντα αγριόχοιρους που απολάμβαναν τον καρπό από τον ηλίανθο, χωρίς να ενοχλούνται από την ανθρώπινη παρουσία, εντόπισε στο χωράφι του πρόσφατα αγρότης από τους Πύργους, φαινόμενο που είναι σε έξαρση κατά τη φετινή περίοδο.

Όπως αναφέρει ο Κώστας Θεοδοσιάδης οι επιδρομές των άγριων ζώων είναι καθημερινές, ειδικότερα σε περιοχές πλησιέστερες στο όρος Βέρμιο, σπάζοντας το καλάμι του φυτού, ώστε «να γονατίσει», και να διαλυθεί ο καρπός στο έδαφος για να τον καταναλώσουν, προκαλώντας τεράστιες ζημιές στην παραγωγή. Τα μέτρα προστασίας περιορίζονται στους μηχανισμούς που παράγουν κρότο για να απομακρυνθούν οι αγέλες, αν και δεν θεωρούνται αποτελεσματικοί, γιατί, τα αγριογούρουνα εξοικειώθηκαν με τον θόρυβο, ενώ, την λύση θα μπορούσαν να δώσουν οι κυνηγοί. Εκτός από τις φυτείες ηλίανθου, οι αγριόχοιροι, εισβάλουν και στις εκτάσεις με οπωροφόρα δέντρα, «κατεβάζουν» κορμούς και κλαδιά για να γευτούν τους καρπούς ενώ από τον ΕΛΓΑ δεν υπάρχει αποζημίωση για τις ζημιές.


 ΣΥΝΤΑΞΗ: Mαίρη Κεσκιλίδου

πηγή: ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ,  ertnews.gr

Σχόλια