Έρχεται εξαήμερη εργασία - Όλες οι μεγάλες αλλαγές στα εργασιακά ...

Θεσμοθέτηση της εξαήμερης εργασίας, συμβάσεις μηδενικού ωραρίου, αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου που αφορά τους συνδικαλιστές και τις απε...


Θεσμοθέτηση της εξαήμερης εργασίας, συμβάσεις μηδενικού ωραρίου, αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου που αφορά τους συνδικαλιστές και τις απεργίες που κηρύσσουν καθώς και 6μηνη περίοδο απόλυσης χωρίς αποζημίωση προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείο Εργασίας.

Ο αρμόδιος υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην ΕΡΤ, αποκάλυψε το βασικό πλαίσιο που θα διέπει το νέο νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση . Ξεχωρίζει μεταξύ άλλων η θεσμοθέτηση της εξαήμερης εργασίας, την οποία ο υπουργός… αιτιολόγησε ως εξής: 

«Σήμερα, επειδή υπάρχει πολύ μεγάλο έλλειμμα εργαζομένων ειδικά στη βιομηχανία, χρησιμοποιούνται εργαζόμενοι παραπάνω ώρες, για να βγαίνει η βάρδια και πληρώνονται "μαύρα". Πλέον, θα δίνεται το δικαίωμα να έχουν μία επιπλέον βάρδια το Σάββατο, με τον εργαζόμενο να δικαιούται ημερομίσθιο για την 6η ημέρα απασχόλησής του, προσαυξημένο κατά 40%».Συμβάσεις μηδενικού ωραρίου

Σημείο αναφοράς του νομοσχεδίου είναι οι συμβάσεις μηδενικού ωραρίου. Οι συμβάσεις αυτές δεν προβλέπουν συγκεκριμένο αριθμό ωρών εργασίας ούτε προκαθορισμένο κατώτατο μισθό. Ο εργαζόμενος καλείται να δουλέψει μόνο όταν έχει ανάγκη η επιχείρηση και πληρώνεται μόνο για τις ώρες που εργάστηκε. Σύμφωνα με τον Αδωνι Γεωργιάδη «θα δίνεται η ευκαιρία σε επιχειρήσεις να δημιουργούν συμβάσεις μηδενικού ωραρίου με εργαζομένους. Στην περίπτωση αυτή, ο εργαζόμενος θα πρέπει να ειδοποιείται 24 ώρες πριν ότι υπάρχει ανάγκη να δουλέψει.

Θα είναι αναγκαστικά δηλωμένος, με άδειες και ασφαλιστικές εισφορές. 'Αρα, δεν θα είναι μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. Η επιχείρηση δεν θα μπορεί να πάρει άλλους από αυτούς που έχει δηλώσει. Είναι μία ρύθμιση εξαιρετικά υπέρ των εργαζομένων, ώστε να μην μπορεί ο εργαζόμενος να είναι στο έλεος της μαύρης εργασίας. Η μαύρη εργασία βλάπτει πρωτίστως τον εργαζόμενο και δευτερευόντως όλη την οικονομία».

Στο εξάμηνο η απόλυση χωρίς αποζημίωση

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι με τις νέες ρυθμίσεις το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ένας νεοπροσληφθείς εργαζόμενος μπορεί να απολυθεί χωρίς αποζημίωση μειώνεται στους 6 από τους 12 μήνες. «Σήμερα ένας εργαζόμενος που προσλαμβάνεται μπορεί να δουλεύει 12 μήνες και να απολυθεί στους 12 μήνες χωρίς αποζημίωση με το νόμο που ισχύει από το 2010. Με την ευρωπαϊκή οδηγία, αυτό το όριο του δόκιμου εργαζόμενου γίνεται 6 μήνες. Δηλαδή, η αυτόματη απόλυσή του, που σήμερα είναι 12μηνη γίνεται 6μηνη», ανέφερε.

Ως κίνητρο για τις επιχειρήσεις ώστε να χρησιμοποιούν την ψηφιακή κάρτα εργασίας περιέγραψε τη δυνατότητα απαλλαγής «σχεδόν από το σύνολο της γραφειοκρατίας στην ”ΕΡΓΑΝΗ”». Όπως είπε ο υπουργός, «δεν θα χρειάζεται να κάνουν προαναγγελία υπερωριών κλπ., άρα ελαφρύνουμε πολύ το γραφειοκρατικό κόστος της επιχείρησης αν επιλέξει να εφαρμόσει την ψηφιακή κάρτα και μπορούμε να την ελέγξουμε στο πόσο χρησιμοποιεί τον κάθε εργαζόμενο και ποιους εργαζόμενους έχει».

Για τις απεργιακές φρουρές

Τέλος, προανήγγειλε την περαιτέρω αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου όσον αφορά την περιφρούρηση απεργιακών κινητοποιήσεων. «Θεσπίζουμε ως ποινικό αδίκημα την παρεμπόδιση της εισόδου μιας εταιρείας από συνδικαλιστικές δράσεις. Εάν οι εργαζόμενοι θέλουν να απεργήσουν θα απεργούν. Εάν οι εργαζόμενοι όμως θέλουν να δουλέψουν θα δουλέψουν. Δια της βίας δεν θα εμποδίζεται κανένας για τίποτα. Ούτε για να μην απεργήσει, ούτε για να απεργήσει», είπε ο κ. Γεωργιάδης.


Σχόλια