Οι ακραίες διακυμάνσεις των τιμών σε φρούτα & λαχανικά προκαλούν αρρυθμία στις εξαγωγές

“Αρρυθμία” στην αγορά φρούτων και λαχανικών, λόγω χαμηλής παραγωγής και υψηλών τιμών Οι ακραίες διακυμάνσεις των τιμών σε φρούτα και λαχανικ...


“Αρρυθμία” στην αγορά φρούτων και λαχανικών, λόγω χαμηλής παραγωγής και υψηλών τιμών
Οι ακραίες διακυμάνσεις των τιμών σε φρούτα και λαχανικά προκαλούν αρρυθμία στο εξαγωγικό εμπόριο καθώς αρκετοί παραγωγοί προτιμούν να διοχετεύσουν τα προϊόντα τους στην εσωτερική αγορά που συγκυριακά προσφέρει υψηλότερες τιμές, ακυρώνοντας συμβάσεις και συμφωνίες για μεγάλες αγορές της Ευρώπης.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα των καρπουζιών και των κερασιών για την προμήθεια των οποίων η Ευρώπη στράφηκε στην Τουρκία. Όπως τονίζει στην ΕΡΑ Ιωαννίνων ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Γιώργος Πολυχρονάκης :

«Η κατανάλωση και οι τιμές υπόκεινται αναπόφευκτα στον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης» αλλά οι τιμές ελλείψει ελέγχων και καταγραφών κυμαίνονται ανεξέλεγκτα επηρεάζοντας τις συναλλαγές, στις μεγάλες καταναλωτικές αγορές».

Πάντως και παρά την αρρυθμία λόγω μειωμένης παραγωγής και μεγάλων διακυμάνσεων στις τιμές, συνεχίζεται με καλύτερους ρυθμούς η συγκομιδή και εξαγωγή θερινών φρούτων και λαχανικών εφιστώντας την προσοχή των αρχών για την αποφυγή ατυποποίητων προϊόντων χωρίς να πληρούν τις ποιοτικές προδιαγραφές.


πηγή: ertnews.gr

Σχόλια